• Svenska skolan är grundlagsskyldig att jobba med jämställdhet och då blir det märkligt att vi tillåter en klädsel som tydligt är förknippat med sexualisering och skam, säger Sophia Jarl. Foto: Kajsa Nilsson

Jarl: Förbjud slöja

Förbjud heltäckande klädsel på offentliga platser och alla typer av beslöjning i skolan. Det anser Sophia Jarl (M).

Moderaterna Sophia Jarl och Pär Linderoth har lagt två motioner till kommunfullmäktige. Den första motionen handlar om att förbjuda kommunalt anställda att bära slöja som täcker ansiktet. När motionen var uppe i kommunstyrelsen fick Moderaterna bara stöd av Sverigedemokraterna, enligt beslutet skulle ett generellt förbud strida mot diskrimineringslagen. Den 29 augusti tas beslut i kommunfullmäktige. Den andra motionen vill förbjuda flickor under 15 år att ha slöja i skolan. Om det blir verklighet får vi se efter beslutet i kommunstyrelsen den 31 augusti och i kommunfullmäktige den 26 september.

– Jag hoppas att vi får gehör från övriga partier, säger Sophia Jarl som är oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna i Norrköping.

"Står för kvinnoförtryck"

I början av augusti skrev Sophia Jarl en debattartikel i Aftonbladet där hon uppmanar till att förbjuda heltäckande klädsel som burka och niqab på offentliga platser, vilket bland annat Frankrike har gjort.

– Jag tycker att burka och niqab står för kvinnoförtryck. Det är inte möjligt att förena heltäckande klädsel med vardagen i Sverige.

Dessutom skriver hon att alla typer av beslöjning ska förbjudas i skolan.

– Svenska skolan är grundlagsskyldig att jobba med jämställdhet och då blir det märkligt att vi tillåter en klädsel som tydligt är förknippat med sexualisering och skam.

Sophia Jarl berättar att några läsare tycker att hon har fel och att hon har fått en del otrevliga samtal efter att debattartikeln publicerades. Men de flesta håller med henne.

Svårt att yttra sig i frågan

Vad har du att säga till de kvinnor som frivilligt bär slöja?

– Jag tror att det är svårt för kvinnor som lever förtryckta att yttra sig i frågan. Jag efterlyser kvinnor som bär burka och niqab i den offentliga debatten – hittills har jag inte sett dem, säger Sophia Jarl.