• Niklas Uneram har arbetat 25 år som brandman.
  • Niklas Uneram tränar med rökdykarutrustningen på. Tuberna han har på ryggen väger runt 17 kilo.

Jakten på sekunderna

Mitt ute på slätten breder en svart låda ut sig. Oansenlig vid första anblick, men inuti byggnaden råder febril aktivitet. Här inne finns männen och kvinnorna som rycker ut när norrköpingsborna är i knipa.

Niklas Uneram, eller nummer 164 som han också kallas, tar emot på Kvillinge station. Han hejar glatt på mig och sedan på två yngre kollegor från Linköping som täcker upp för stationens ordinarie personal som idag har båtutbildning. Att brandmän från Linköping arbetar i Norrköping är ett resultat av sammanslagningen 2010 av Linköpings räddningstjänst och Norrköpings brandförsvar.

-Det där var en av förbundets fem tjejer, säger han när kollegorna försvunnit bort.

Brandmän inga broilers

I förbundet arbetar cirka 160 brandmän i utryckande tjänst, så fem tjejer är inte mycket. Niklas Uneram säger att man arbetar hårt för att få in fler kvinnor i yrket. Man åker runt i skolorna och presenterar sig samt på mässor för att väcka intresse för yrket.

-Jag vill ha bort synen på att man måste vara någon stor broiler för att kunna arbeta som brandman. Vi har utrustning som gör det tyngsta jobbet, säger han.

Men även om en brandman inte behöver vara biffig, krävs uthållning och styrka.

Jagar sekunder

Niklas Uneram har arbetat som brandman i 25 år och sett yrket förändras på många sätt. Han hade egentligen inte alls tänkt bli brandman, utan gick vårdlinjen för att bli ambulansförare.

-Jag har aldrig velat vara någon hero eller tuff på något vis, men jag vill göra skillnad. Och det är ett spännande yrke. Om fem minuter kanske jag sitter i en bil på väg härifrån, säger han.

När han säger fem minuter, menar han verkligen fem minuter. Efter att larmet har gått har brandmännen 90 sekunder på sig att lämna byggnaden.

-Sitter man och bajsar drar man upp kalsongerna, det får man göra sen. Vi jagar hela tiden sekunder.

Jagar tid gör man genom att kontrollera och kontrollera igen. All utrustning gås igenom minutiöst, gång på gång.

-Folk tror att man spelar kort mellan larmen. Men vi är sex brandmän, vi hinner inte sitta och spela kort. Ingen utrustning fungerar av sig själv.

Förebyggande arbete

Även om fokus ligger på att hela tiden vara förberedd på larm, handlar brandmannayrket idag även mycket om förebyggande arbete.

-Vi gör något förebyggande varje vecka, som exempelvis att lära barnen i skolan brandvett.

Niklas berättar att en del av brandmännen inte har uppskattat omställningen.

-Men vi är här för allmänheten och kan inte välja bort en av uppgifterna. I vårt uppdrag ingår numera helt enkelt att möta allmänheten.

Plötsligt stannar Niklas Uneram framför ett hål i golvet. Han befinner sig i det utrymme där brandmännen befinner sig när de jobbar kvällspasset. Små sovrum ligger på rad i en lång korridor.

-Vill du åka, frågar han och pekar på brandstången som leder ner till våningen där rökdykarutrustningen och utryckningsfordonen finns.

Det vill jag, men jag vågar inte. Det är högt. Istället kastar sig Niklas vant mot stången, tar emot sig och vips är han borta.

Therese Ekstrand

Therese.ekstrand@norrkopingsmagazinet.se