• Eva Karlsson, ordförande för bygg- och miljönämnden. Foto: Kajsa Nilsson

Jagar inte kommunalrådsplats

Eva Karlsson, 52 år, placerade sig som nummer två på miljöpartiets lista till kommunfullmäktige. Sittande kommunalråd Bengt Cete hamnade först. Men Eva Karlsson har inga planer på att ta kampen om förstaplaceringen.

– Jag känner att jag definitivt är tillräckligt kompetent för ett sådant uppdrag, men just nu vill jag fokusera på annat. Ska man vara kommunalråd gäller det att man är 100 procent taggad på uppdraget. Jag behåller däremot gärna mitt nuvarande uppdrag som ordförande för bygg- och miljönämnden, förklarar Eva Karlsson och säger att hon skulle kunna tänka sig något större uppdrag längre fram. För hon håller sig kvar inom politiken.

Hon började intressera sig för politik först 2004 när hon var nyutexaminerad miljövetare. Efter ett samtal med dåvarande kommunalråd Stefan Arrelid väcktes engagemanget och hon såg möjlighet att påverka. I valet 2010 kandiderade hon till kommunalrådposten och låg först på listan tills hon själv backade.

Grönområden

Nu kombinerar hon civilt arbete med politik och får möjlighet att diskutera sina hjärtefrågor i bland annat kommunfullmäktige, Östsam och Räddningsförbundet.

– I och med att jag har varit i bygg- och miljönämnden har jag fastnat i frågor kring stadsbyggnad. Man kan tänka annorlunda kring grönområden än vad man gör i dag. Jag tycker inte riktigt att Norrköping ligger i framkant, det går att skapa grönområden på andra ställen än vad man tidigare tänkt. Till exempel ovanpå hustak för att öka luftkvaliteten i staden, säger hon.

Rätt från början

Även folkhälsofrågor intresserar henne och då specifikt buller på arbetsplatser, i skolor, vårdinrättningar och i stadsmiljö.

– Bullret påverkar oss mer än vi tror. Vi måste få in ett människoperspektiv när vi bygger nytt. Det ska vara gjort för människors boende och inte bara byggas snabbt, säger hon och fortsätter att prata om vikten av kvalitetsmat i skolor och på boenden.

– Maten ska innehålla rätt näring, vara god och se god ut för att ungarna verkligen ska äta maten, det gör de ju inte nu. Samma sak gäller på boenden. Jag skulle vilja se att de boende får vara med och laga maten. Om det doftar mat blir man mer sugen på att äta den, hävdar hon.

Nytt språkrör

Den 15 mars lämnade hon över posten som språkrör för miljöpartiet i Norrköping till Mia Sköld - ett medvetet val.

– Jag nominerade Mia, jag tycker att hon passar bäst, avslutar hon.