• Samuel Ericsson utanför sin nya lokal. Foto: Julia Kimell
  • Han kan det här med träning och kan bland annat göra flygande armhävningar. Med stor spänst studsar han en meter upp i luften. Foto: Julia Kimell

Internetfenomenet som coachar i USA

Invid Norra promenaden i Norrköping finns det alldeles nyuppstartade Fight & Fitness-gymmet. Mitt på heltäckningsmattan möts man av 22-åriga Samuel Ericsson som med stor entusiasm berättar om sin resa från destruktiv tonåring till egenföretagare och pt. Snart ska han ner till Kalifornien dit han är speciellt inbjuden för att hålla pass för grupper på olika kampsportsanläggningar under ett par veckor samt träna tillsammans med flera stora profiler.

Längst bak i salen hänger en rad t-shirts och huvtröjor med Fight & Fitness logotyp på – ena riktiga storsäljare som skickas ut över hela Sverige. Samuel Ericsson är nämligen något av ett nätfenomen där de intensiva Youtube-klippen när han tränar och showar fått stor spridning över hela världen och även företaget har lossat fort då han kommit igång bra efter bara 1,5 månader.

– Det är ganska bra tryck både på Facebook och Youtube. De som tränar hos mig får de här kläderna och ju fler som ser det, desto fler får veta att jag finns, säger han.

Populär gruppträning

Kampsport är inte bara närkontakt och tuffa tävlingar – det är som träningsform bra för kondition, snabbhet, explosivitet och hela fysiken. Dessutom kräver det en sådan hög koncentration att även psyket får sig en prövning.

På Fight & Fitness tränar, som Samuel Ericsson uttrycker det, 90 procent tjejer.

– De flesta är väldigt tacksamma för att inte behöva ”kötta på” mot andra i föreningar, alla vågar inte gå på och det behöver man inte heller. Vi brukar köra två mot två men det blir inte på samma sätt som när det är på riktigt, och vi blandar det funktionella med fighting så det blir mer allsidigt och en blandning mellan fys, stationer och parövningar.

Träningsintresset har alltid funnits med i bilden men framtiden såg ett tag mörk ut för Samuel Ericsson som under högstadietiden hamnade i fel sällskap. De triggade varandra att begå brott och skolan var inte särskilt intressant.

– Jag hade en tuff skolgång, blev avstängd och fick gå ett år extra och byta skola för att komma ifrån mitt gamla umgänge. Det kändes såklart tråkigt när kompisarna tog studenten och jag satt hemma. Jag hade ingen aning om vad jag ville jobba med.

Topp 3 i skolan

Till slut tog han studenten 2012 och hade då knappt aldrig hört talas om pt, men pratade med en kompis pappa och kom på att det kanske vore något. Han började läsa på distans och blev så inspirerad att skolan gick som smort, och han lyckades bra i de praktiska testerna där han skulle hålla pass med utvalda personer. När inspirationen och viljan fanns där – då lyckades han och gick ut som topp 3 ur skolan och ville direkt börja jobba. Snart fick Linköpingssonen jobb på Sats i Norrköping och pendlade i början innan flyttlasset gick till staden.

– Det gick bra och jag hade många pt-kunder som var egenföretagare. Det var många av dem som gav mig hintar om att jag borde testa på att vara egen företagare med bättre villkor. I början var jag nöjd men några månader senare började jag överväga och det kändes som det mest fanns fördelar.

Det egna företaget registrerades 2014 och Samuel Eriksson började resa runt som konsult till Göteborg, Stockholm, Jönköping för att hålla inspirerande föreläsningar. Det var också då som hans videor började bli stora och han har även varit med i Talang.

– Vid årsskiftet tänkte jag att jag ville ha ett varumärke. Fight står för min bakgrund inom kampsporten och Fitness är ett allmänt begrepp inom träning som innefattar så mycket mer än styrketräning.

Kunderna som ska komma i form eller utvecklas inom fighting kan välja mellan månadskort och klippkort. Sedan föreläser han för företag – om kost och träning och hur man kan träna hemma med bara kroppen men ändå få ett grymt, svettigt pass.

Vill ha jätteanläggning

Han har själv tränat och tävlat i kampsport sedan barnsben och har blivit utsedd till bästa fighter i taekwondo flera gånger om på tävlingar runt om i Sverige. Nu som senior tränar han bara och satsar på andra träningsmoment inom fitnessvärlden.

– Jag vill ständigt utvecklas och har många stora inspiratörer – både inom kampsporten och affärslivet. Det är inspirerande med entreprenörer som lyckas med det de gör – vad det än är de är framgångsrika inom.

– Drömmen är att få varumärket att växa och att fler personer öppnar Fight & Fitness-gym. Det vore också jättekul om butiker sålde mina kläder, som jag snart ska utöka med tights, för det har tjejerna frågat efter. Inom fem åt skulle jag vilja öppna en jätteanlänggning, men jag trivs bra med stället som det är nu: personligt och inte bara kampsport.