• Patrik Martinsson, Karin Oscarsson och Niklas Riesbeck utgör en del av ensemblen. Foto: Markus Gårder
  • Operaregissören Staffan Aspegren och kompositören, textförfattaren och musikern Jan-Erik Sääf står bakom musikalen. Foto: Markus Gårder

Ingrid Bergmans liv i ny musikal

I fredags var det världspremiär av Camera på Stora Teatern i Linköping. Musikalen handlar om en av världens främsta filmstjärnor genom tiderna, Ingrid Bergman.

– Camera handlar om en kvinna som följer sin egen röst och som vågar gå emot de rådande normerna, säger Karin Oscarsson, som spelar den skandalomsusade filmstjärnan Ingrid Bergman.

Stormig kärlekshistoria

Handlingen utspelar sig från mitten 40-talet till slutet av av 50-talet. när hon bryter upp från Hollywod. Berättelsen är hämtad från flera olika händelser i hennes liv, men kretsar till stora delar kring den stormiga kärlekshistorien mellan henne och Roberto Rossillini. Hennes beslut att bryta upp från familj, barn och karriär i Hollywood för att flytta med sin nya kärlek till Italien, gick emot alla tidens normer. Senare har hon kommit att bli en feministisk förebild och en betydande gestalt för kvinnors självständighet.

– Jag har studerat henne under några år nu genom biografier, filmer och artiklar. Hon är en oerhört komplex och intressant person. Ju mer jag har lärt känna henne, ju mer kan jag förstå hennes handlingar på ett annat sätt. Hon levde för konsten, ett fascinerande liv, säger Karin Oscarsson.

Lång resa i mål

Bakom musikalen står teater-, musikal och operaregissören Staffan Aspegren och kompositören, textförfattaren och musikern Jan-Erik Sääf. Camera har växt fram under fyra år, efter en modell som ofta används på Broadway, med läsningar och workshops. Men redan 2013 började Jan-Erik Sääf arbeta med låtar med Ingrid Bergman som tema. Han har även tidigare samarbetat med Östgötateatern, där han bland annat medverkat i "Mycket väsen för ingenting".

– Det har varit en lång resa, det känns skönt att vi står här idag, säger Jan-Erik Sääf.

I uppsättningen finns flera namnkunniga profiler inom musikal- och teatersfären. För regi står Eva Gröndahl, Karl Dyall har koreograferat och Camilla Thulin står bakom kostymerna, bara för att nämna några.

Den 28 april har föreställningen premiär på Östgötateatern i Norrköping.