• Endast personer som är skrivna på öarna får åka med svävarna och det kan ställa till med besvär. Foto: Marie Holmquist

Indragna skärgårdsturer drabbar öbor

Östgötatrafiken vill lägga ned fyra av 20 turer med svävare i skärgården utanför Söderköping. – Än är inte sista ordet sagt. Vi har talat med politiker i landsting och i berörda kommuner och de inser problemet. Återstår att se vad som händer nu, säger Helen Forsman, ordförande i Aspöja byalag.

Hon bor på en av öarna i skärgården som kan drabbas av neddragningarna i kollektivtrafiken på vatten. Trafikbolaget vill ta bort två turer vardera på tisdagar och torsdagar, förmiddag och eftermiddag.

– Vi har i stället föreslagit att man tar bort den dagliga skolturen 16.15 då inga barn åker. Då skulle fem turer sparas in men det har man av någon anledning inte lyssnat på, säger Helen Forsman.

Om det blir neddragningar så påverkas olika saker på den dryga handfull öar som det handlar om.

– Här är det inte så vanligt att arbetspendla till sju till fyra-jobb. I stället är många egna företagare som behöver hoppa på jobb hastigt eller leverera saker snabbt.

Skapar oro

Och om det är på en tisdag eller torsdag så ställer det förstås till det. Precis som det kan göra om en person måste besöka en läkare den dagen.

– Det har sagts att läkartider kan anpassas efter svävartiderna, men det är inte så lätt. Om en äldre person har ett halvakut ärende så kanske det finns en tid på tisdagen eller först om tre veckor. Och då kan personen exempelvis tvingas åka in vid sju på morgonen, besöka läkaren vid tre och inte vara hemma före halv sex. Det behövs en trygghet i att trafiken går regelbundet. Neddragningarna skapar i stället oro, understryker Helen Forsman.

Att Östgötatrafiken dessutom kräver att de som åker med båtarna, som bara tar fyra personer, ska vara skrivna på öarna ökar bekymren för skärgårdsborna.

– Många har barn eller barnbarn i land som är skrivna där. Då får de inte åka med. Det sociala blir lidande, påpekar byalagsordföranden.

Måste få kosta

Helen Forsman och hennes byalagskollegor har frågat Östgötatrafiken om neddragningarna ska gälla endast i vinter eller fortsätta när det blir vår och sommar.

– Troligen fortsätter det har vi fått som svar. Det ger fler problem. Många fritidsboende har sålt sina båtar eftersom de tycker kollektivtrafiken fungerat så bra. Det här skapar även oro hos dem och man kan fråga sig vad som händer härnäst. Kommunerna säger ju att de vill ha en levande skärgård men då måste det få kosta lite, tycker Helen Forsman.

Hon tror inte det händer så mycket i frågan just nu.

– Vi jobbar på i byalaget och fortsätter att försöka påverka politiker. Förhoppningsvis löser sig det här åtminstone på sikt.