• Kökschefen Golam Mostafa och restaurangägaren Farhad Mazaheri. Foto: Kajsa Nilsson

Indiska grytor på Gandhi's

I dagarna öppnade Norrköpings senaste restaurang, Gandhi's på Kungsgatan. Kungsgatan har restauranger från många av världens hörn och nu finns det både libanesiskt, amerikanskt, grekiskt, asiatiskt, svenskt och indiskt, förutom kebab- och pizzarestaurangerna.

Farhad Mazaheri har under 15 år drivit restaurangen Gandhi's i Umeå. Han sålde nyligen sin andel av restaurangen och öppnar nu en liknande i Norrköping. Varför det blev just Norrköping? Dottern ska börja läsa i Stockholm och han vill bo nära henne.

– Stockholm är inget för mig, jag gillar Norrköping bättre. Kungsgatan verkar dessutom vara en bra restauranggata, säger han.

Indisk kock

Totalt kräver restaurangen 6-7 anställda och vid behov så många som 10-12. Till hjälp att laga de indiska rätterna har han den indiska kocken Golam Mostafa som tidigare arbetat på bland annat Café Opera i Stockholm och på Gandhi's i Umeå.

– Jag lärde mig att laga mat i Indien, jag kommer ursprungligen från Calcutta, berättar kökschefen när vi ses ett par veckor innan restaurangen öppnar.

Klassiskt och modernt

Restaurangen har plats för ungefär 100 sittande gäster och menyn består av både klassiskt indiska rätter och några i modern tappning. Dagtid serveras buffé med tiotalet indiska rätter och kvällstid serveras á la carte.

– Trots att indisk mat ofta är stark har vi även mildare rätter som passar barnen, förklarar Farhad och berättar att de typiskt indiska smakerna är kardemumma, kanel, koriander, ingefära och chili.