• Här är gänget i Norrköping som tränar den filippinska kampsporten Inayan System III Eskrima. Bakre raden från vänster: Carl Tallving, Peter Santesson, Tomas Larsson, Rickard Andersson, Christopher Carlito Andersson, Anja Rauch. Främre raden från vänster: Henric Jimson, Kristoffer Sundh, Kristoffer Bäckström. Foto: Leif Larsson
  • I kampsporten Inayan handlar det om att slå och blockera slag. Till exempel med rottingkäppar. Foto: Leif Larsson
  • Ofta används vapen i Inayan men en del av träningen är vapenlös. Här har Anja Rauch fått Rickard Andersson i obalans. Foto: Leif Larsson
  • Kristoffer Sundh och Carl Tallving visar upp en övning i hur knivar används i Inayan. Foto: Leif Larsson

Inayan stärker fysiskt och mentalt

Två personer står mittemot varandra med två rottingkäppar i händerna och gör utfall och försvarar. Det är träning i den filippinska kampsporten Inayan System III Eskrima. Platsen är en lokal i Norrköping.

Föreningen IS3 i Norrköping startade hösten 2010, har tolv medlemmar, och nästan alla har samlats denna träningskväll. Instruktören Kristoffer Sundh beordrar ständigt nya övningar. Han har ägnat sig åt thaiboxning och filippinsk kampsport sedan 2001 och valde Inayan 2008.

– Det är mycket vapenhantering jämfört med andra kampsporter. Vi tränar med käppar av rotting och svärd eller knivar av aluminium. En stor del av träningen är också vapenlös men utgår från samma principer som med vapen, omvittnar Kristoffer.

Mönstret i träningen är likartat men övningarna är varierande och innehåller olika rörelsesekvenser.

– Det går ut på att slå och blockera slag. Ofta tränar vi två försvar och två uppföljande anfall. För det mesta kör vi treminutersronder men det händer att övningar håller på i 30-40 minuter, berättar Kristoffer.

Det gör ont

Det är ett högt klapprande, smällande ljud när rottingkäpparna slås ihop. Slagen kommer ständigt och möts imponerande snabbt av pareringar.

– Visst gör det ont om man får ett slag på kroppen, säger Kristoffer med ett skratt och tillägger:

– Käppen ser mjuk ut men kan bryta ett ben i kroppen om man träffar fel. Men jag har aldrig sett några större skador.

Att träna denna variant av kampsport ger många fördelar enligt Kristoffer Sundh.

– Man får bättre självförtroende och mer självkännedom. Det ger ökad koordination och stärker både fysiken och det mentala. Sedan har vi en härlig gemenskap i klubben, vi är som en familj, påpekar han.

Det finns tävlingar i sporten, eller arten som det kallas, men träningen är det primära.

– Att träna Inayan är utvecklande på många sätt. Det finns alltid mer att lära. Någon har kanske kommit på ett nytt slag och då gäller det att hitta motvapen mot det. Jag håller på för att det är så otroligt roligt, säger Kristoffer.

Som i vanliga livet

Träningen kan dessutom jämföras med livet i övrigt. Instruktören förklarar:

– Vi pratar mycket om att man inte ska ge upp utan att fortsätt att kämpa. Man kan få hårda smällar när vi tränar men man får lära sig att ta dem och gå vidare. Precis så det är det ju också i livet.

Den som vill börja med Inayan behöver inga speciella fysiska förutsättningar.

– Det räcker med ett leende på läpparna och ett öppet sinne när man kommer till oss. Vi har en 18-årsgräns men tar emot yngre om de känner någon som tränar. Två tjejer är med i vår klubb och det finns en självförsvarsaspekt i träningen och den kan både tjejer och killar ha nytta av.

Kristoffer är instruktör av första graden, en nivå som kräver fem, sex års träning för att uppnå. Grad i Inayan motsvarar bälte i andra kampsporter. Det finns tolv elevgrader, fyra instruktörsgrader och åtta gurugrader.

– I vår organisation finns två i USA som nått högsta gurugrad och i Sverige en som nått gurunivå, säger Kristoffer.

Norrköping är lite av ett nav för Inayan System III Eskrima som har omkring 20-30 utövare i Sverige. Totalt utövar 300-500 personer filippinska kampsporter i landet. I Sverige är en handfull officiella men det är bara en bråkdel av vad som finns i ursprungslandet.

– Filippinerna har i århundraden varit drabbat av krig, ockupation och interna bråk. Många olika stridsarter har då uppkommit och nästan varje familj har en egen variant, förtäljer Kristoffer Sundh.