• Annelie Egelin Tärning, intendent på Arbetets Museum i Norrköping, vid en bild som visar glädjen hos fans till IFK Norrköping. Utställningen Det är vi som är Norrköping visar SM-guld-säsongen 2015 med supportrarnas bilder och filmer. Foto: Leif Larsson
  • Den här hjärtformade samlingen bilder, tillsammans med enstaka ord från spelarna i laget, klargör hur viktiga fansen är för laget. Annelie Egelin Tärning har tillsammans med skoleleven Alexandra Leijonflycht gjort utställningen som innehåller 124 bilder och 28 filmer. Foto: Leif Larsson
  • Kärleken till IFK Norrköping kan ta sig olika uttryck. Foto: Leif Larsson

IFK-fansens bild av guldsäsongen

Förra året blev IFK Norrköping svenska mästare i fotboll. Nu skildras den guldglimrande säsongen som supportrarna såg och upplevde den. Mellan 6 februari och 1 maj ställer Arbetets Museum ut 124 bilder och 28 filmer som fansen tagit.

– När vi bad supportrarna om bilder och filmer så var jag orolig över hur mycket vi skulle kunna få in. Kanske skulle vi stå med en 700 kvadratmeter tom utställningslokal. Men genomslaget var i stället väldigt stort. Vi fick in 1 500 bilder, gjorde ett urval och har lagt upp det som berättelse, upplyser Annelie Egelin Tärning, intendent på museet, som gjort utställningen tillsammans med Alexandra Leijonflycht, elev på Enebyskolan.

Utställningen kallas Det är vi som är Norrköping och det första museibesökaren möts av är en bild på fans på Södra Promenaden på väg till arenan. Det hela är upplagt i en slags kronologi och även i teman. Foton på barn i IFK:s färger blandas med stora och små bilder som visar känslor, gemenskap, hängivenhet och arbete. På en vägg finns bilder som formats till ett hjärta där spelarna i laget med enstaka ord förklarar vad fansen betyder. Filmerna skildrar bland annat glädjen på läktarna i Malmö där IFK säkrade guldet.

– Jag får rysningar varje gång jag tittar på det här. Det är underbart, bedyrar Annelie.

Två olika liv

Efter SM-guldet fick laget enormt mycket uppmärksamhet. Då föddes idén om att ge fansen en del av den kakan också. Därför är alla bilder på supportrar eller när de interagerar med spelarna.

– På Arbetets Museum skildrar vi arbete, liv och villkor och gärna från ett underifrånperspektiv där röster som inte annars kommer till tals får ta plats. Vi försöker fånga samtiden, det som berör och det gör idrotten. Därför är det kul att få göra en utställning om säsongen som fansen upplevde den, påpekar intendenten.

Hon har under arbetet med utställningen mött många supportrar och fått höra deras historier om varför de har IFK i sitt hjärta. Och insett hur fotboll kan skapa passion och till och med ge människor två personligheter.

– En supporter berättade att han levde två parallella liv. I fotbollslivet kunde han kasta sig om halsen på en vilt främmande man när det blev mål och säga saker som han aldrig skulle kunna tänka sig att göra i vardagslivet.

Så häftigt

Under utställningsperioden blir det också föredrag och olika samtal om fotboll, glädjeämnen berörs liksom avigsidor. Annelie Egelin Tärning tror det blir en välbesökt expo.

– Supportrarna kommer säkert hit men det kan vara spännande även för dem som inte är intresserade av fotboll. De kan nog få samma upplevelse som jag, tycka att wow, vad häftigt. Jag var inte så inne i fotboll förut men nu har jag blivit fascinerad och vill uppleva det på plats. Hoppas det går lika bra för IFK i år som i fjol, konstaterar intendenten.

Arbetets Museum har emellanåt utställningar om idrott. Idrottsliv handlade om ideella krafter och för tio år sedan var IFK Norrköping också i fokus. Den utställningen som kallades Drömmen om allsvenskan byggde till viss del på en bok gjord av fotografen Brita Nordholm och dramatikern Magnus Nilsson.

Och nu är det den yttersta drömmen, SM-guld, förevigad av anhängarna.