• Johan Bergerfalk från Upplev Norrköping är projektledare för SM-veckan. Foto: Leif Larsson

Idrottshuvudstaden Norrköping

Det går bra för event- och idrottsstaden Norrköping nu. De idrottsliga framgångarna talar för sig själva. SM-guld 2015 för IFK Norrköping och år blir det Champions League-kval för klubben som även vann vann supercupen mot IFK Göteborg av bara farten.
Förra året blev det kval till SHL för Vita Hästen som tuffar på och Dolphins är ett topplag som kommer att var med och slåss om att bli bäst i Sverige. Norrköping har också planer för och redan igångsatta projekt kring nya idrottsanläggningar.

Årets idrottshuvudstad 2017

Andra veckan i juli 2016 står dessutom Norrköping värd för SM-veckan och intresset är rekordstort. Hela 51 olika idrotter har via specialidrottsförbunden anmält sitt intresse för att vara med och genomföra sina Sverigemästerskap i Norrköping.

Stora delar av Sveriges idrottselit kommer att samlas i Norrköping i juli och målet är att uppemot 250 svenska mästare ska koras under tävlingar som genomförs av omkring 7 000 aktiva idrottare. Av de idrotter som signalerat intresse finns det både udda och citynära sporter som kan leda till roliga och spännande upplevelser för såväl deltagare som åskådare.

– SM-veckan är en jättestor satsning för SVT och det blir över 100 timmar sändning i tre olika kanaler. Förväntningarna från föreningslivet i Norrköping är stora på nästa års gigantiska idrottsevenemang. Mina egna förväntningar är även att vi kommer att få uppleva en fantastisk folkfest dit alla är inbjudna! säger Johan Bergerfalk, projektledare för SM-veckan och fortsätter:

– Det är realistiskt att tro på att drygt 40 specialförbund förlägger sina seniortävlingar i Norrköping och vi kommer att arrangera tävlingarna där folk rör sig.

SM-veckan kommer att kretsa om ännu mer än idrott. Tanken är att varje Norrköpingsbo och besökare ska få uppleva samma känsla av festlig gemenskap och glädje oavsett hur idrottsintresserad man är. Därför ska SM-veckan även vara så lättillgänglig som möjligt, bland annat genom att man kommer att satsa på att förlägga många sporter till de centrala delarna av Norrköping.

Folkfest

SM-veckan i Norrköping beräknas locka omkring 60 000 besökare och den turistekonomiska omsättningen uppskattas bli 50 miljoner kronor. Lokalt kommer hundratals personer att vara inblandade, både från klubbar, näringsliv och kommunala aktörer.

– SM-veckan i Norrköping har chansen att bli den största SM-veckan någonsin. Aldrig förr har vi haft så många idrotter som anmält intresse att vilja vara med. Det är väldigt roligt och en bekräftelse på att SM-veckan är ett viktigt idrottsevenemang, men det stora intresset innebär också utmaningar för såväl staden som idrotterna, säger Per Bergljung från Riksidrottsförbundet.

Norrköping har bra förutsättningar för att ta emot många idrotter, dels finns arenorna och dels har Norrköping erfarenheten att ta emot stora evenemang.

Norrköping är en idrottsstad på frammarsch och inte bara på arenorna utan också i olika rankingar. Norrköping, Årets idrottsstad 2017?