• IFK Norrköping slogs för kontraktet. Foto: Wladimir Loyola
  • Silver för både herrar och damer i Dolphins. Foto: Wladimir Loyola

Idrottsåret 2014

Hockeysuccé och ett bra drag

IFK Norrköping underpresterade, Vita Hästen överraskade, Dolphins båda basketlag nådde inte riktigt ända fram och speedwaylaget Vargarna drog sig ur elitserien. Det har varit ett blandat idrottsår i Norrköping.

Det har hänt mycket inom Norrköpings idrottssfär under 2014. Och inte bara i utövandet av sport. Konstgräs blir allt vanligare även hos mindre klubbar och Smedby AIS sällade sig till den skaran under året. I Åby stod en ny fin idrottshall klar där inte minst innebandylaget Oilers hittat en hemvist.

En fin insats stod Vita Hästen för. I våras tog sig laget upp från division 1 till allsvenskan, näst högsta nivån i svensk hockey. Laget spåddes åka ur men Hästen har överraskat i höst, toppat tabellen ett tag och hänger med bra.

Silver och strul

Basketklubben Dolphins har sedan 2010 tagit tre SM-guld, två på herrsidan och ett av damerna. I våras blev det dock ”bara” silver för båda. I höst har herrarna fortsatt att slåss i toppen medan damerna tappat rejält och är i mittabell. IFK Norrköping har inte konkurrerat med topplagen i svensk herrfotboll på länge. Ingen undantag i år då laget i stället slogs för kontraktet. Ett par nyförvärv som presenterats efter säsongen kanske kan lyfta laget nästa spelår. Speedwayklubben Vargarna var också i bryderier i år. Svag ekonomi gjorde att klubben drog sig ur elitserien och satsar på en nystart i allsvenskan nästa år.

Vilket drag!

En ljusglimt på sportscenen var dragracingföraren Jimmy Ålund. Norrköpingskillen i Åby Motorklubb blev första europé att vinna en deltävling i den amerikanska serien NHRA Pro Stock. Riktigt stort att slå alla världsförarna.

Inom sport har en ny företeelse fått fart; företag som anordnar träning för motionärer, ofta utomhus och ibland som träningsresor. I Norrköping finns flera nya sådana företag och de fixar allt från tuff militärträning till skön promenad i skogen med orientering inkluderad.

Norrköping har för övrigt förbättrat sig som idrottsstad. Det tyckte i alla fall den jury bestående av journalister och allmänhet som placerade Norrköping som Sveriges 11:e bästa idrottsstad 2014. Det var en uppgång med fyra placeringar jämfört med året innan.

Johan Bergerfalk, ansvarig för SM-veckan som Norrköping lyckats få sommaren 2016, tror att Norrköping kan resa sig ännu högre. Han anser att SM-veckan kan bli ett led i att göra Norrköping till Sveriges bästa idrottsstad. Sannerligen ambitiöst och optimistiskt. Vi får väl se hur det går med den saken.