• Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder, står mitt i konferensrummet för 150 personer i Idrottens Hus. Lokalerna i Klockaretorpets centrum kom till 2013 och är till för att gynna idrottsföreningarna i Norrköping på olika vis. Foto: Leif Larsson
  • I detta hus i i Klockaretorpets centrum startar Fritidsbanken i höst. Tomas Lindquist berättar att det blir som ett bibliotek, fast man lånar sportutrustning i stället för böcker. Foto: Leif Larsson
  • En skiss framtagen på uppdrag av Hyresbostäder visar hur centrum i Klockaretorpet snart kan komma att se ut. Ytan blir öppnare och ska prydas av konstverk, träningsredskap och växtlighet.

Idrotten stärker klockaretorpet

Samarbeten ska förbättra centrum

Idrottens Hus i Klockaretorpet som skapades 2013 kommer ständigt med nya initiativ. I höst startar Fritidsbanken.

– Det blir som ett bibliotek fast man lånar idrottsutrustning i stället för böcker, berättar Tomas Lindquist, ansvarig för stadsdelsutveckling på allmännyttiga Hyresbostäder i Norrköping.

Idén med Fritidsbanken kommer från en värmländsk by där ensamkommande flyktingbarn skulle integreras och inte hade skidor, pjäxor och annan idrottsutrustning. Prylar samlades in och placerades i en bod där ungdomarna kunde låna dem. Nu är det Norrköpings tur, lokalen för utlåning ligger i Klockaretorpets centrum i anslutning till Idrottens Hus.

– I september, oktober någon gång slås portarna upp. Att få in utrustning blir säkert ett mindre problem, det finns sådant som inte längre används både hos privatpersoner och hos idrottsföreningar. Man lånar grejorna ett par veckor för att prova olika idrotter, omvittnar Tomas Lindquist.

Lyckosamma samarbeten

Efterhand har det från början idylliska Klockaretorpet förändrats, inte minst sedan allt fler butiker försvunnit från centrum som i stället blivit en plats för droghandel och på senare år har det förekommit både bilbränder och förstörelse. Hyresbostäder ville göra något positivt i centrum och då föddes idén om ett kluster av idrott, fritid och kultur och det mynnade ut i Idrottens Hus. Bostadsbolaget samarbetar med Sisu Idrottsutbildarna, Norrköpings idrottsförbund, kultur- och fritidskontoret samt Östergötlands idrottsförbund.

– I diskussioner med idrottsföreningar i Norrköping kom det fram att de ville ha plats för utbildningar och olika möten. En lokal i Klockaretorpets centrum byggdes om och här finns nu finns två konferensrum, ett för 20 personer och ett för 150. Även ett fantastiskt kök och bra teknisk utrustning, både vad gäller bild och ljud. Det är gratis för idrottsföreningarna att använda och i mars var det rekordmånga arrangemang, 53 stycken, redogör Tomas.

Centrum förbättras

Klockaretorpet centrum genomgår en förvandling och både kultur- och fritidskontoret och Korpen har flyttat verksamhet hit - men det är bara början på en metamorfos.

– Tanken är att skapa ett idrottstorg. En garagelänga har tagits bort och gjort centrum mer öppet. Tidigare fanns prång och passager som gynnat droghandeln. Nu ska torget prydas av konstverk, träningsredskap och grönt. Vi hoppas allt är klart i september, berättar Tomas.

Fler aktiviteter

Även på aktivitetsfronten blir det ett uppsving. I sommar ska Norrköpings futsalklubb hjälpa till med arrangemang. Vid tre tillfällen visas fotbollsmatcher på storbildsskärm kompletterat med kringaktiviteter. I höst är planen att bjuda in politiker för att diskutera idrottens förutsättningar och roll i samhället. En annan framtida idé är ett önskemål som idrottsföreningarna framfört.

– De har efterlyst möjlighet till rehabträning och det finns en tom tänkbar fastighet till det. Först vill vi göra annat klart men inom två-tre år tror jag det finns en rehabanläggning, säger stadsdelsutvecklaren.

Tomas Lindquist har märkt att Klockaretorpet det senaste året blivit en lugnare och tryggare stadsdel.

– Vi är inne i en parallellprocess för att stärka idrotten och Klockaretorpet. Vi vill att så många goda krafter som möjligt rör sig i centrum, avrundar han.