• Arenabolagets evenemangschef Anders Thorén är glad över att äntligen ha fått hit nycikusgruppen Cirque du Soleil. Foto: Fanny Miles
  • Ringakrobatik i luften. Foto: Pressbild
  • Clownen The Target. Foto: Matt Beard

I luften med Cirque du Soleil

Akrobatik och mystik för flera tusen personer. Arenabolaget tar emot Cirque du Soleils turné Quadam andra helgen i maj på Saab arena.

Det drygt 30-åriga nycirkusföretaget har skördat stora framgångar sedan starten i Montréal i Kanada. I dag består cirkusen av 3 500 anställda uppdelade på turnéer runtom i världen. Till Linköping kommer de med föreställningen Quidam som hade sin världspremiär redan 1996.

– Jag har försökt få hit Cirque du soleil länge men det har varit svårt då arenan har haft för lågt i tak för deras föreställningar. Den här föreställningen funkar för Saab arena så nu äntligen kommer de hit. Det blir klassisk nycirkus med kostym, akrobatik, bra ljud och ljus och häftig koreografi, säger Anders Thorén, evenemangschef på Arenabolaget.

Något utöver det vanliga

Helgen kommer att inrymma fyra föreställningar med 4 000 platser per show. Scenen utgörs av golv, tak och luft.

– Det här kommer att bli något man aldrig sett tidigare och jag hoppas Linköpingsborna uppskattar upplevelsen. Jag tror man måste lära medborgarna om sådant här. Det är därför vi försöker hålla ett så brett utbud som möjligt. För att det ska finnas något för alla att hämta upp och uppskatta, menar Anders Thorén.

Från två till flera tusen

Cirque du Soleil uppstod ur två gatuartisters kreativitet i början av 1980-talet. Le grande tour du Cirque du soleil blev startskottet för vad som i dag räknas som en av världens absolut främsta nycirkusgrupper.

– Vi har aldrig haft någonting liknande i Saab arena tidigare. Jag hoppas att folk anammar och tar sig tid för det här evenemanget, hälsar Anders Thorén.