• Patrik Lundström är deltagare i Studio 59 och har producerat en egen dokumentärfilm. Foto: Kajsa Nilsson

I Kullmans fotspår

Två år har gått och nu är äntligen Patrik Lundströms dokumentärfilm ”I Kullmans fotspår” klar. Han har gjort ett djupdyk till en specifik händelse på 1800-talet som låg till grund för den sista avrättningen i staden. I filmen redogör han för mörka bitar av Norrköpings historia när den ökände Kullman begår ett trippelmord på en krog.
Filmen bygger på boken ”Dödsdomar under 1800-talet i Norrköping” av Clarence Forsström. Patrik Lundström lärde känna författaren redan 2002 och har varit i kontakt med honom under filmarbetet. I dokumentärfilmen beskriver Patrik Lundström hur det gick till när mördaren skulle få sin dödsdom.

Rån blev mord

Det hela utspelar sig 1937 och Kullman, som var en erfaren förbrytare, skulle ge sig i kast med att råna krogen som låg där studentboendet Dalkarlen ligger i dag. Han hade inte förväntat sig att pigan skulle vakna vid hans inbrott och rånet förvandlades tvärt till mord.

– Han slog ihjäl både pigan och 74-åriga krogägaren. När man hittade de två liken förstod man också att pigan var gravid, därför blev det ett trippelmord, berättar Patrik Lundström. Filmen har sin filmpremiär på Cnema den 3 juni och är redan nästan fullbokad vid intervjun i mitten av maj.

– Det något nytt för mig, jag har aldrig arbetat med film förut. Utifrån det är det väldigt intressant och spännande, och nervöst förstås. Det är jättespännande att höra vad folk tycker. Sedan har jag också lärt mig mer om min egen hemstads historia, även om det bara är en liten del av historien, säger han.

Skrivit filmmusiken

Det stod klart rätt snabbt att projektet skulle bli en dokumentärfilm. Att göra spelfilm hade varit roligt men Patrik Lundström konstaterar att det hade blivit en för stor apparat. Bara att göra dokumentärfilmen har kostat oräkneliga timmar av Patriks tid och han har förutom i Studio 59 även arbetat hemifrån. Till och med filmmusiken är skriven på egen hand.

Gör fler filmer

Själva inspelningen har pågått i ett år men förarbetet i två år. Patrik Lundström är en av deltagarna på kommunala verksamheten Studio 59 och har fått bra hjälp från Mattias Åström som är personal i verksamheten. Tanken är att Patrik Lundström ska fortsätta i filmens värld.

– I höst blir det ett nytt filmprojekt, men antagligen inte lika stort som detta. Det finns hur mycket berättelser som helst att göra film om, säger Patrik Lundström med ett leende. Hans mål är att göra en samlings-dvd med sanna berättelser, myter och spökhistorier från Norrköpingstrakten.