• Spelarna Dafina Memedov och Hanna Ählman flankerar tränaren Kent Hellström i IFK Norrköpings damlag i fotboll. Alla tre hoppas och tror på en lyckosam säsong där laget vinner serien och tar sig upp till Elitettan, andranivån inom damfotbollen. Foto: Leif Larsson

I år ska IFK-damerna flyttas upp

I fjol missade IFK Norrköpings fotbollsdamer uppflyttning till Elitettan efter förlust i kvalet mot BP. I år är det meningen att det ska gå vägen.

– Målet är Elitettan, det finns inget annat, fastslår Dafina Memedov, innermittfältare i laget.

– Vi har så bra trupp att vi ska vara med och slåss om att vinna serien. Om vi lyckas med det väntar kval. Men det blir nog svårare att vinna i år eftersom två lag som spelade i Elitettan i fjol är med i vår serie, inskjuter tränaren Kent Hellström.

Laget spelar i Division 1 Götaland, tredjenivå inom damfotboll, tillsammans med elva andra klubbar, sju från Småland, tre från Blekinge och så östgötakonkurrenten BK Tinnis från Linköping. IFK har de två senaste åren bytt ut många spelare och bara två är kvar från 2012-laget.

– Det fungerar bra, vi är ett härligt gäng. Alla umgås med alla, upplyser Dafina om hur sammansvetsningen gått vid sidan av plan.

– Spelet fungerar bättre och bättre. Alla nya spelare blir allt mer samspelta. Laget fungerar bra men det går alltid att bli bättre på det mesta, inflikar yttermittfältaren Hanna Ählman om den spelmässiga delen.

Vill anfalla mycket

IFK har således som mål att härja i toppen och ska göra det med offensiv fotboll.

– Vi spelar 4-4-2 och vill rulla boll, vi är ett passningsskickligt lag. Vi försöker ha med mycket folk när vi anfaller, det är den roligaste fotbollen, säger Dafina.

– Alla spelare är löpstarka och de flesta är snabba, säger Hanna och ger en förklaring till varför kvicka omställningar också passar laget.

Träningsmatcherna har gett blandade resultat men har varit givande.

– Vi har mött starka lag från Elitettan och det har gett bra matchning. Det ger mycket att möta lag från en högre eller samma nivå, påpekar Dafina.

Tränare Hellström har sett en detalj som han tycker den vittröjade elvan kan vässa.

– Vi har fallit till en för låg nivå i träningsmatcherna i bland. Vi har mött bra elitlag och då är det svårt att hålla uppe nivån hela tiden. Men vi jobbar på att skaffa en högre lägstanivå.

Efter en lång försäsong så hägrar förstås seriespelet. Premiären mot Karlskrona avverkades i lördags men var inte spelad när detta skrivs men om allt gick som planerat så har IFK tre poäng nu.

Berömmer lagkamraten

För att nå framgång och plocka trepoängare så krävs ett balanserat lag med bra spelare som har olika förmågor. Tidningen ber Hanna och Dafina förklara lagkompisens styrkor.

– Hanna är vår snabbaste spelare, och då snackar vi snabb. Hon är teknisk, bra med bollen, driver den bra och är duktig med båda fötterna. Hon skulle kunna spela mer väggspel och sticka i djupled, för det är hon också bra på, tycker Dafina.

– Dafina har många bara egenskaper. Hon har bra speluppfattning och är en kämpe. Hon är bra på huvudet, en bra passningspelare och är stark offensivt. Hon är bra på det mesta, anser Hanna.

Sportsligt verkar det som om allt är upplagt för en lyckosam säsong. Men hur är det med satsningen på damfotbollen i IFK?

– Våra träningsmöjligheter är fina och på ledarsidan har vi ett mycket bra upplägg. Sedan är ett alltid en ekonomisk fråga när det gäller vissa saker. Vi åker exempelvis inte på något träningsläger och kan inte köpa dyra spelare. Elitettan är nästa steg och ska vi sedan klättra vidare så krävs spelare med rutin från högre nivå för att klara det. Och då handlar det åter om ekonomi, redogör Kent Hellström.

Under tiden pengar samlas i IFK:s kassa får klubbens snabba och spelskickliga damer se till att årets insats mynnar ut i det där första steget uppåt.