• Fyra tjugokronorssedlar krävs för att betala hyreshöjningen för en trea på 70 kvadratmeter i Ramunderstaden i Söderköping. Foto: Leif Larsson

Hyreshöjning halverades

Hyreshöjningen i allmännyttan i Söderköping kunde ha blivit 26 kronor per kvadratmeter men landade till sist på 13 kronor.

Hyresgästföreningen lyckades således att halvera ursprungskravet från Ramunderstaden, det kommunala bostadsbolaget.

– Egentligen är man aldrig nöjd och målet är alltid noll kronor i höjning. Men det är inte realistiskt så resultatet är skapligt och vi får vara nöjda med hur det blev, tycker Ingalill Pettersson, ordförande i Hyresgästföreningens styrelse i Norrköping och en i förhandlingsdelegationen.

Ettårigt avtal

Hyreshöjningen nästa år blir 13,51 kronor per kvadratmeter eller 1,41 procent. Ramunderstadens krav var 26,40 kronor per kvadratmeter. Höjningen betyder att en trea på 70 kvadratmeter blir omkring 80 kronor dyrare per månad att bo i.

Ramunderstaden har bostäder i flera stadsdelar i Söderköping såsom Alboga, Husby backe, Kullborg, Lantmannen, Stationsmästaren och även i tätorten Östra Ryd.

– Ramunderstaden styr inte över allt själv utan har andra prishöjningar på bland annat el och vatten att ta hänsyn till. Med tanke på det så blev utfallet ganska bra. Det har varit tuffa förhandlingar men stämningen har varit god, berättar Ingalill Pettersson.

Avtalet är ettårigt och nästa år upprepas samma förhandlingsprocess igen.

– Förhoppningsvis går det bra då också, säger Ingalill Pettersson som var med för första gången detta år.