• Dag Gustavsson i mitten med sönerna Richard och Johan. Foto: Kajsa Nilsson
  • Husvagnar och husbilar kommer i många utföranden. De vanligaste husvagnarna är mellan 5,5 och 6 meter långa. Foto: Kajsa Nilsson
  • Dags husvagnscenter har allt från begagnade husvagnar till nio meter långa lyxhusbilar. Foto: Kajsa Nilsson

Husvagn i tre decennier

1986 öppnade Dag Gustavsson en verkstad för reparation av husvagnar i Norrköping. En kollega i Gnesta övertygade honom om att även börja sälja husvagnar och sedan 1988 har företaget eget avtal med den stora husvagnstillverkaren Knaus.

Dag är 73 år, fortfarande vd och medarbetare i företaget men ska trappa ner lite. Sönerna Richard och Johan arbetar vid hans sida sedan 1988 respektive 2004. Nu firar företaget 30 år och bjuder in till kalas i helgen.

Teknisk utveckling

Sedan det begav sig har mycket hänt inom branschen. Husvagnarna och husbilarna blir allt mer tekniskt utrustade. Richard Gustavsson berättar att man till och med kan justera temperaturen på distans via en app i telefonen eller surfplattan. TV-apparaterna blir allt tunnare och kräver inte längre någon stor plats i husvagnen.

– Snart kan man väl klistra upp dem på väggen, säger Richard Gustavsson och ler. Han visar en av de mest exklusiva husbilarna där TV:n är gömd i inredningen när den inte används.

Vidare utrustas vagnarna med allt som man kan tänkas behöva på semestern såsom centraldammsugare, AC, spoltoalett och micro. Inredningen anpassas efter olika familjekonstellationer och de uppvikbara sofforna är ett minne blott, barnen får i stället sova i våningssängar. Soffgruppen i husvagnen är förstås ändå bäddbar till gäster, på husvagnssemestern är allt genomtänkt för bästa praktiska funktion.

Hårdrockare och idrottare

Camparna är långt ifrån en homogen grupp med matchande träningsoveraller. Bland husvagnsköparna träffas allt ifrån vältatuerade hårdrockare till idrottare och golfande pensionärer.

– Många äldre väljer att köpa en husbil när de sålt sitt hus eller sin båt. Den yngre generationen har också hittat hit, barnfamiljerna inser hur smidigt det är att ha med sig allt på resan. Vi träffar också de som använder husvagnen till annat än semester, exempelvis festivaler, orienteringsresor och fotbollscuper, säger han.

Byggt ut

På husvagnscentret har mycket hänt sedan Dag öppnade för 30 år sedan, bland annat en flytt. I början på året blev den stora tillbyggnaden färdig och nu har centret 900 nya kvadratmeter att fylla med fordon. Sammanlagt brukar företaget ha 70 fordon inne, varav drygt hälften begagnade.