• Konstnären Annelie Lindberg är initiativtagare till kvinnonätverket Hemma som sammanför kvinnor från olika kulturer och smyckar Norrköping med sin husmorsgraffiti. Foto: Tina Andersson
  • Konstnären Annelie Lindberg är initiativtagare till kvinnonätverket Hemma som sammanför kvinnor från olika kulturer och smyckar Norrköping med sin husmorsgraffiti. Foto: Tina Andersson
  • På Gamlebro i Industrilandskapet sitter ett av Hemmas alster. Konstverket har en tydlig avsändare och nätverket sköter om sina konstverk för att inte se skräpiga ut. Foto: Tina Andersson

Husmorsgraffiti sprider kvinnokraft

Färgglada grytlappar och dukar pryder broräcken, lyktstolpar och parkbänkar runt om i staden. Bakom husmorsgraffitin står konstnären Anneli Lindberg, initiativtagare till nätverket Hemma, som förenar kvinnor från olika kulturer och sprider kvinnokraft från urminnes tider.

Hon beskriver kraften utifrån sin egen mor och mormor som virkade, stickade och sydde bruksföremål till hemmet med stor omsorg och noggrannhet. Arvet har Anneli fört med sig och använder det själv som uttryck i sitt eget konstnärskap, men med betoning på det lustfyllda. I samband med flyktingvågen 2015 började hon fundera över vad hon kunde göra. Tillsammans med Arbetets museum och Svenska kyrkan startade hon upp ett pilotprojekt för ett blivande kvinnonätverk.

– Nyanlända kvinnor har ofta svårare att ta sig utanför hemmet, de står mellan männen och barnen. Med Hemma ville jag skapa en egen sfär för dem, en gemenskap och trygghet, ett hemma, säger Anneli.

Med lust och glädje

Sedan dess har kvinnonätverket utvecklats till regelbundna träffar. Varje måndag eftermiddag samlas kvinnor från olika kulturer på Marieborgs folkhögskola på Holmentorget, där de möts över en hög med gamla virkade dukar och grytlappar för att umgås och lära känna varandra. Några förkunskaper i handarbete behövs inte.

– Det ska vara lustfyllt och roligt utan krav på att prestera, men många är sugna på att lära sig och plötsligt kan de virka en kant. Vi kanske inte alltid förstår varandra, men textilen är vårt gemensamma språk.

Gatukonst utan åverkan

Tillsammans bidrar de till att de handtillverkade alstren får ytterligare en chans att glänsa, när de tråcklas ihop till olika konstverk som gruppen placerar ut på olika ställen runt om i stan. Husmorsgraffitin som Anneli kallar det, lyser upp Norrköpings offentliga miljöer och har fått mycket positiva kommentarer.

– Genom att ta oss ut i Norrköping, lär de också känna staden. Jag är skitstolt över min stad och det vill jag föra vidare, säger hon.

Hon beskriver sin graffiti som en mjuk och glad gatukonst, som inte förstör, den sätts upp med buntband som går lätt att plocka ner och sätta upp. En del plockas ner varsamt ner av beundrare, andra slits ner och förstörs, men det verkar som att folk vill ha mer, menar Anneli.

Visar upp sig

Som en del i den Globala veckan kommer kvinnorna i Hemma att visa upp sin verksamhet på Galleri Kameleont på Trädgårdsgatan. Redan under den här veckan finns de på plats och skapar i olika workshops och den 25 november slår de upp portarna till ett vernissage för sin utställning.

– Jag hoppas kunna skapa fler möten med flera kvinnor för att fortsätta smycka Norrköping. Det här är ingen förspilld kraft. Vi vill visa att här har kvinnor varit, vi tar plats och Norrköping är vårt hem, säger Anneli.