• Conny Haag, Ljunga, har i tio år pyntat sitt hus med massor av lampor och andra attiraljer som för tankarna till jul. Foto: Anna Almsjö
  • Blå led-lampor, tomtar, isbjörnar och lite annat tänds den första advent hos Conny Haag utanför Norrköping. Foto: Anna Almsjö
  • De blå led-lamporna lyser upp i vintermörkret och minner om den stundande julen. Foto: Anna Almsjö

Huset med behaglig julstämning

I december är det en del som gillar att pynta sitt hus med massor av lampor och attiraljer som för tankarna till den stundande julen. Conny Haag i Ljunga utanför Norrköping är en av dem som på detta vis höjer julstämningen för omgivningen.

– Jag har hållit på med det här varje jul i tio år. Jag såg hur folk hade gjort i tv och i tidningar och tyckte det såg kul ut, förklarar han varför han också drog i gång med denna form av utomhusdekorationer.

Connys grannlåt består till stor del av blå led-lampor som han placerat på huset, vindskivor, garage och bod.

– På väggarna har jag också tomtar, isbjörnar och annat, berättar han.

Omkring halv fyra på eftermiddagen, när mörkret fallit, kickar timern in och tänder lamporna, för övrigt riktigt många till antalet.

– Det var som mest för tre år sedan men sedan jag blev arbetslös 2012 har jag trappat ner en del. En gång räknade jag lamporna, det var 20 000, men nu är de alltså lite färre, omvittnar Conny.

Det tar två dagar för Conny att montera allt. En del av utrustningen sitter kvar året om men vissa detaljer hänger han upp varje år. Ena dagen är det upphängning, den andra drar han och kopplar in kablarna.

– Första advent är det klart och jag brukar låta det vara kvar åtminstone januari ut. Hur länge beror också på hur mörkt det är och hur mycket snö som kommit, förtäljer han.

Hans verk väcker förstås uppmärksamhet, bilar kryper ofta förbi. Ibland kan intresset för hans lysande julpynt bli för stort.

– Förra året var det en som tittade lite för mycket och körde ner i diket och fastnade i snön. En bärgningsbil fick komma och dra upp bilen, säger Conny med ett litet garv.

Han donar och fixar ensam med hela installationen. Hustrun Carina gör annat.

– Hon tycker det är fint med lamporna och är den som ordnar med lussebullar, avrundar den ambitiöse julpyntaren Conny Haag.