• Mikael Åhrberg, hotelldirektör för Norrköping Scandic hotell satsar tillsammans med fastighetsägaren Renströmmen på Norrköpings största hotell. Foto: Tina Andersson
  • Mikael Åhrberg, hotelldirektör för Norrköping Scandic hotell satsar tillsammans med fastighetsägaren Renströmmen på Norrköpings största hotell. Foto: Tina Andersson

Hotell storsatsar i city

Norrköping Scandic Hotell City vill storsatsa med en ny hotellbyggnad för fler rum, fler parkeringsplatser, relaxavdelning och en restaurang. Från att vara ett hotell främst för affärsresenärer vill man satsa på familjer och helgvistelser. Om allt går enligt planerna står Norrköpings största hotell klart redan 2019.

– Det har skett en enorm förändring inom hotellbranschen under de senaste decennierna. Folk har mer pengar och vill unna sig en hotellvistelse. Det vore nästan sjukt att inte möta det behovet, säger Mikael Åhrberg, hotelldirektör Norrköping Scandic Hotell.

Vågade satsa

Diskussionerna om en utvidgning av Norrköping Scandic Hotell City, med adress Drottninggatan 1, inleddes med fastighetsägaren Renströmmen redan för sex år sedan. Med kommunens uttalade satsning på Norrköping som eventstad och den framtida Ostlänken vill man kunna möta hotellgästernas behov.

– De är viktiga faktorer som fick oss att våga trycka på knappen, säger Mikael.

Ny tillbyggnad

Ett sex våningar högt hus ska öka antalet rum från 162 till 240 stycken, som ska inredas med trägolv, nordiska träslag och varma, jordnära toner. Åtta av dem ska utrustas med automatisk dörröppning samt höj- och sänkbara sängar. I takvåningen planeras en relaxavdelning med utomhuspool, bottenvåningen ska rymma en reception och en restaurang med plats för 250 gäster, som även kommer att gagna Norrköpingsborna. I anslutning till den kommer också en lummig uteservering, med 60 platser, att anläggas på hotellets innergård.

För Norrköpingsborna

– Restaurangen kommer att servera lättare luncher och á la carte med mat från ett av världens alla spännande kök och vara öppen för allmänheten. Innergården kommer att fungera som en oas, en grön lunga, mitt i staden, säger Mikael.

Under den nya huskroppen ska det befintliga garaget utökas med fler parkeringsplatser och hotellets nya huvudentré ska flyttas till Saltängsgatan.

Framtida satsningar

Bygget som planeras att stå klart vid årsskiftet 2018 och 2019, beräknas att kosta 150 miljoner kronor. Att ett stort evenemang som Bråvallafestivalen gått i graven är inget som bekymrar hotelldirektören på längre sikt.

– Det kommer att vara kännbart för alla som bedriver någon form av verksamhet i Norrköping och det är trist, men vi känner stor tilltro till Norrköpings kommun och satsningar som Upplev Norrköping. Nu måste vi hjälpas åt att hitta faktorer som får folk att välja Norrköping framför Stockholm, säger han och fortsätter:

– När ostlänken förverkligas kommer fler att hitta hit och då ligger vi bra till i förhållande till det nya resecentrum och den nya hamnen.

Kan nyanställa

Efter att ombyggnaden står klar kommer även hotellets äldre rum att renoveras i samma stil som de nya. Med sin storsatsning beräknar man kunna nyanställa upp till 40 personer till städ och restaurang.

– Vår ambition är att ta position nummer ett som Norrköpings största hotell, säger Mikael.