• Judita berättar att det är trendigt att kombinera naturmaterial och mönster från naturen i höst.
  • Judita Appelfeldt och Liza Edlund på Newport tittar igenom svartvita motiv som är något som inredningsmässan Maison & Objet visade upp.
  • Flera montrar hade snäckor och fjädrar som stack ut i inredningen. Judita berättar att det är trendigt att kombinera naturmaterial och mönster från naturen i höst.
  • Lampor i olika former och storlekar tog plats på mässan och fångade uppmärksamheten.
  • Möbler och inredningsdetaljer av hoppressade kristaller och stenar, så kallade "rablabs", gjorde intryck på mässan.

Höstens trendnyheter från Paris

Funderar du på hur du ska inreda i höst? Inredningsdesigner Judita Appelfeldt på Newport har trendspanat i Paris. Inredningsmässan Maison & Objet visade att naturmaterial är helrätt även i höst.

Läder är tillbaka. Man såg allt från lädersoffor till läderdetaljer på möbler. Andra naturmaterial syntes också såsom trä, marmor och glas. Många lampfötter var av glas, säger Judita.

Trenden "rablabs"

Vackra snickerier och unika inredningsdetaljer var utbrett, men genomgående var att belysning sattes i fokus.

– Man kan köpa vackra möbler, men i ett rum är nu lampan pricken över i:et.

En annan trend som Judita fångade upp var "rablabs", där man till exempel har gjort bordskivor av hoppressade ädelstenar.

– De var väldigt fina och något som man inte har sett förut.

Även urnor tog plats på mässan.

– Antika urnor eller urnor i lera eller med patina. De syntes i alla möjliga former och färger.

Mjukt möter hårt

En elegant och mer mogen inredningsstil där sammet och mässing var i fokus varvades med inslag som stål, metall och skinn.

– Det var mycket svartpläterad metall och krom. Mässing finns kvar, fast i en något mindre omfattning än tidigare, den syntes mer som detaljer.

Höstens färger är tillbaka

– Överlag var det inrett i de klassiska höstfärgerna som vinrött, grönt och mörkblått, men också jordiga och avskalade toner i vitt, beige och brunt.

Inredning med miljötänk

Som inredningsdesigner föredrar Judita inredning av god kvalitet i en klassisk internationell stil.

– När man inreder hemma tycker jag att man ska satsa på vackra ting och sköna mönster. Titta inte så mycket på hur andra har det – utan gör hemmet till ditt eget.

För att ge sin bostad den ombonade känslan tipsar hon om textilier, mattor och att inreda med ton-i-ton. Judita tycker det är bra att vara lagom trendig.

– För att vara trendig i möbelväg får man byta en hel del från säsong till säsong. Det är bättre att satsa på vackra möbler av god kvalité och byta ut textilier, kuddar och detaljer är hennes tips.