• Många som ändå ska byta städbolag väljer att anlita lokalt. Foto: Kajsa Nilsson
  • För Linda Nikunlassi är städning meditativt. Foto: Kajsa Nilsson

Hon städar hos grannarna

Mamtreprenörer. Så kallas ibland de nyblivna mammor som väljer att starta företag under sin föräldraledighet. En av dem är Linda Nikunlassi som sedan i våras driver företaget Svärtinge Hemstäd. Utan rut-avdraget hade det aldrig gått.

Idén med företaget är enkel: städhjälp till boende i framför allt Svärtingeområdet. Det är fler än man tror som behöver städhjälp, säger Linda Nikunlassi och understryker att det inte är någon rikemanstjänst hon erbjuder.

– Förut, innan rut-avdraget, var det nog en annan grupp som hade städhjälp men nu är det mest barnfamiljer som vill ha tid till annat. Flera personer har frågat mig hur jag ska göra efter valet om rut-avdraget försvinner och då blir jag tyvärr tvungen att lägga ner företaget. Jag är så beroende av det. Att det blir lite billigare att ta vit städhjälp är anledningen till att så många barnfamiljer gör det nu.

Halvtid räcker

Trots att affärerna blomstrar ute i Svärtinge vill Linda Nikunlassi hålla igen. Familjen är viktigast.

– Jag jobbar lite mer än halvtid och vill att det ska vara så. Min son är 18 månader gammal och går på förskola drygt fem timmar om dagen. När han blir äldre kan jag tänka mig att gå upp i tid men just nu är jag nöjd med hur det är.

Även sambon Patrik Karlsson driver eget företag i Svärtinge och de har båda märkt av att områdets invånare gärna väljer att anlita lokala företag.

– Det finns ju andra företag som också städar här i Svärtinge men jag har märkt att många som ändå hade tänkt byta städföretag väljer mig som är lokal, säger hon.

Städning meditativt

Att det var just städbranschen som hon skulle landa i faller sig ganska naturligt eftersom Linda Nikunlassi själv gillar att städa.

– Jag har drivit franchiseföretag inom skobutikskedjan Bianco men när jag var föräldraledig med min nu tioåriga dotter valde jag att lämna det och sökte mig efter en anställning. Sedan har jag arbetat som personlig assistent innan jag nu startade städföretag. Jag har alltid gillat att städa, det är meditativt för mig. Och sedan är det så uppskattat för mina kunder förstås. Jag har valt att inte städa på företag, det är inte lika roligt som att städa hemma hos folk, avslutar hon.