• Clara Romlin har sagt nej till schampo i två år.
  • Som ansiktskräm fungerar druvkärneolja fint, hälsar Clara Romlin.
  • Kokosolja går att använda till allt möjligt men som ansiktskräm är den lite för fet.
  • Många av ingredienserna som används inom No 'poo finns i ett vanligt kök.
  • Druvkärnolja och honung är användbara ingredienser.

Hon har övergett schampot

Ingen skit i Claras Romlins hår

Drömmen om ett friskt svall har fått många människor att gå loss i kemikaliehyllorna. Många hårprodukter innehåller stora mängder kemiskt framställda ingredienser och motståndet mot detta ökar, No 'poo är ett forum för kemikaliefri hud- och hårvård.

På hemsidan diskuteras det vilt och nya recept på hud- och hårprodukter dyker upp med jämna mellanrum. Vad sägs om att till exempel använda kokade linfrön som hårgelé, kakaopulver som volympulver, deodorant av kokosfett eller kanske avkoppling i form av ett bikarbonatkryddat bad?

Minska mängden kemikalier

Syftet med hemsidan och communityt är att minimera mängden kemikalier i vardagen. Namnet No 'poo är en förkortning av No schampoo och bäddar för kreativa lösningar. Clara Romlin är 17 år och har varit utan schampo i två år, hon påstår sig ha fått bättre hårkvalitet av detta.

– Jag hade haft problem med min hårbotten i ungefär fem år och gick på många läkarbesök utan att de kunde hjälpa mig. Till slut sökte jag på nätet och hittade No 'poo. Efter bara tre månaders användande av honung försvann mina psoriasisliknande besvär, säger hon.

Tvättar med vatten

Efter att ha tvättat med honung i tre månader övergick hon till att endast använda vatten för att tvätta håret. Som avslut på duschen häller hon en citronblandning över håret.

– Man använder surskölj för att få ordning på pH-balansen i hårbotten. Jag brukar använda fem deciliter vatten och en till tre teskedar citronsaft, säger hon.

Köper i mataffären

De allra flesta produkter som Clara Romlin använder till hud och hår går att hitta i vanliga mataffärer.

– Som torrschampo kan man använda kakao om man har mörkt hår och maizena om man har ljust. Kakaon doftar jättegott, både i håret och i badrummet sen när man sköljer ur det vid nästa tvätt, säger hon.

Mångsidig kokos

En produkt som hon lyfter fram som användbar inom många områden är kokosoljan. Den fungerar som sminkborttagningsmedel, underlivskräm, glidmedel, läppbalsam och den går såklart också att äta.

– Som ansiktskräm brukar jag använda druvkärnolja. Den är inte så tjock och fet utan fungerar bra att ha under sminket. På natten kan man använda olivolja istället, den är lite fetare.

Hittills är hon den enda i vänskapskretsen som helt sagt nej till kemikalier, men många är nyfikna.

– Jag har aldrig fått någon kritik, många är istället nyfikna och vill veta mer, säger hon.

 

Fakta:

Clara Romlin undviker kemikalier så gott det går och menar att aluminiumet i vanliga deodoranter kan gå in i huden och leda till bröstcancer. Därför har hon tillverkat sin egen deodorant.

 

Recept:

Blanda alun och vatten i en sprayflaska. Om det ligger kvar oupplöst alun på botten gör det inget, det löser upp sig när du fyller på vatten nästa gång. Deodoranten tar inte bort all svett men den tar bort lukten.