• I handen håller Camilla Karlsson en burk med levande bakteriekultur. Foto: Emma Garzon
  • På Kvillinge ekologiska görs kombocha i tre steg: först kokas teet, sedan tillsätts bakteriekulturen och sist tillsätts bär eller frukt. Foto: Emma Garzon
  • Kombuchan finns i tio till tolv smaker. Foto: Emma Garzon

Hon gör livets elixir

Livets elixir. Så kallas kombucha i Asien där den har funnits i flera tusen år. Nu har drycken blivit allt mer populär i vårt avlånga land och Camilla Karlsson, som tillverkar kombucha, tror att den är här för att stanna.

I flera år hade Camilla Karlsson ont i magen och hon hittade aldrig något som hjälpte mot problemet. När hon var i USA för fem år sedan testade hon kombucha, frementerat te, för första gången. Kombucha är proppad med vitaminer, enzymer, antioxidanter och mineraler. Då den innehåller levande bakteriekultur klassas den som raw.

– Jag kände direkt att magen blev bättre, och nu tycker jag att kombucha är något av det bästa som har hänt mig, berättar Camilla Karlsson.

Vill finnas i hela länet

När hon kom hem till Sverige började hon brygga kombucha själv. Då hon ville ha något annat än den naturella varianten, som smakar lite som äppelcidervinäger, började hon experimentera med smaker. Allt fler ville dricka hennes kombucha så för ungefär ett år sedan startade hon sitt företag Kvillinge ekologiska. Camilla Karlsson jobbar själv med företaget, och trots att hon ibland får hjälp av sambon är det mycket arbete. Den första februari tog hon därför steget och började arbeta heltid med sitt skötebarn. Tidigare har hon hyrt in sig i olika kök, men nu har hon ett alldeles eget, nybyggt bryggeri i Kvillinge. Det går att köpa kombuchan i gårdsbutiken, men den finns även på The lamp, Östgöta Köks delikatessdisk, Brödernas café och Shape for change i Söderköping.

– Målet är att min kombucha ska säljas i hela Östergötland. De små flaskorna kan bland annat säljas på caféer, restauranger och gym, medan de stora flaskorna skulle passa bra i hälsokostbutiker och gårdsbutiker.

”Ett riktigt hantverk”

Camilla Karlsson gör kombocha i tre steg: först kokar hon ett starkt, sött te, därefter tillsätter hon bakteriekulturen och avslutningsvis blandar hon i bär eller frukt.

– Jag tycker att kombucha är ett riktigt hantverk, säger Camilla Karlsson och tillägger att hon håller på att eko-certifiera kombuchan.

Fler probiotiska livsmedel

Kvillinge ekologiskas kombucha finns i tio till tolv olika smaker, vilka kan variera beroende på årstid. Till exempel: under våren görs en variant med flädersmak, sommaren förgyllas av en rossmak och under vintern blir det mycket blåbär och lingon. De mest populära smakerna är mojito, citron samt blåbär-lime. I framtiden vill Camilla Karlsson utveckla verksamheten och tillverka fler probiotiska livsmedel som vattenkefir, kvass, syrade grönsaker och kallpressade juicer.