• Fredrik Bergqvist., Gunnar Hökmark och Patrik Åhman, vd för Norrköpings hamn, samtalade om hamnreglering inom Europa. Foto: Kajsa Nilsson
  • Gunnar Hökmark, europaparlamentariker och moderaternas förstanamn till årets Europaval. Foto: Kajsa Nilsson
  • Fredrik Bergqvist värnar om hamnen i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

Hökmark besökte Norrköpings hamn

Med några månader kvar till Europaparlamentsvalet besökte Gunnar Hökmark, europaparlamentariker och moderaternas förstanamn till årets Europaval, Norrköping. Det blev besök i Norrköpings hamn, samtal med elever på Ebersteinska gymnasiet samt träff med moderata medlemmar. Oppositionsrådet Fredrik Bergqvist var ciceron vid besöket.

Östergötland och inte minst Norrköping spelar en stor roll för Sveriges konkurrenskraft i den globala ekonomin. Norrköpings hamn är en viktig nationell tillgång och central del inom handel med övriga Europa och världen.

Reglering eller ej

Samtidigt präglas regionen starkt av företag inom de högteknologiska och exportorienterade branscherna med alltifrån Saab, Ericsson och Siemens till Billerud-Korsnäs och Holmen. Linköpings universitet och Campus Norrköping bidrar också starkt till dynamiken i regionen när det kommer till akademi och forskning och Norrköping har på senare år vuxit fram starkt som distributions- och logistikcenter. Allt detta var inga nyheter för Gunnar Hökmark som berättade att hamnfrågorna är högaktuella i EU parlamentet just nu.

– Norrköping är en stad där man möter världen inte minst genom sin hamn. Men även helheten i infrastrukturen i regionen är väldigt viktiga för Sverige. Vi arbetar nu för att det nya EU parlamentet ska kunna få igenom en ny hamnlagstiftning som är mer flexibel än den vi har nu vilket gynnar vår export och handel, säger Gunnar Hökmark och han  tror att samtidigt att EU valet kommer att locka fler till valurnorna än vad som var fallet förrra gången det begav sig.

Stärka tillväxten

Norrköping har nyligen drabbats av flera stora varsel och man har en uppförsbacke just nu men kommunalrådet Fredrik Bergqvist är försiktigt optimistisk.

– För att vi ska kunna befästa och stärka Norrköpings och Östergötlands ställning som tillväxt- och kunskapsregion finns det direkt avgörande och aktuella frågor inom EU som bland annat Gunnar Hökmark kan driva och det är därför värdefullt att få besök ibland av EU parlamentariker, säger Fredrik Bergqvist.