• Nu stundar bråda tider  hos länets däckföretag. Foto: Jerry Prütz

Högsäsong för däckfirmorna

Det råder högsäsong på länets däckföretag. Efter den 15 april kan det nämligen bli dyrt att köra omkring med dubbdäcken på. Roger Johansson är platschef på en av Euromaster anläggningar i länet och snart stundar vårens däckbytar rush.

Egentligen är det inte svårare än att boka en tandläkartid men om man valt att förvara sina vinterhjul på ett, så kallat, däckhotell så blir man kallad via brev om att "nu är det dags att skifta till vinterhjul". Väl på plats går allt snabbt som ögat och jag klockar in att det tar drygt 13 minuter från att jag kört i hallen till att jag backar ut och nu med dubbförsedda däck på min bil. Att man har det här systemet sedan flera år tillbaka är för att minska på köer och få väntetider när snön slår till igen. Det berättar Roger Johansson, platschef på Euromaster i Motala.

Inte dubb

– I och med att man efter 15 april inte får köra med dubbdäck på sin bil så har vi snart högsäsong från nu och några veckor framåt. Ertappar polisen dig med att ha sommardäck på så kostar det 1 200 kronor per hjul, alltså 4 800 kronor totalt, och det kan man ha betydligt roligare för, menar den erfarne platschefen.

Ta in på hotell

– Vi brukar skifta hjul på åtta bilar i timmen, berättar Roger Johansson vidare och fortsätter med att berätta att i det "däckhotell" man har på ort och ställe har runt 900 olika kunder som valt att förvara sina däck hos dem.

– Det är praktisk och man slipper själv att förvara däcken hemma i garaget och dessa kan ju vara både skrymmande och tråkiga att hantera. Sedan förvara vi dem på bästa sätt här, de ska ju precis som vin, förvaras mörkt och svalt. För oss är det också ganska praktiskt och vi kan även hålla koll på kundes däck och tala om att det snart att köpa ett par nya däck, säger Roger Johansson avslutningsvis och vinkar in ännu en bil som ska skifta hjul.