• För några dagar sedan gick Erkki Saramaa på tjänsten som marknads- och sportchef för Vita Hästen.
  • Med stor erfarenhet från LHC:s marknadsavdelning ska Erkki Saramaa kämpa för en allsvensk plats till Vita Hästen.
  • Erkki Saramaa är en riktig hockeypappa och tränar sonens lag.
  • Han har varit igenom många hockeylag men stannade i LHC i tio år.
  • Under två säsonger ingick Erkki Saramaa i Vita Hästens trupp.

Hockeypappa och sportchef

Vita Hästens nytillskott tror på en allsvensk plats

Med stor erfarenhet från hockeyvärlden har Erkki Saramaa tagit ytterligare ett kliv i sin karriär. I dagarna började han på nya jobbet som marknads- och sportchef för Vita hästen, ett arbete som förhoppningsvis ska leda till högre höjder för Norrköpingshockeyn.

Att Erkki Saramaa lever för hockeyn står klart efter bara några minuter. I år firar han 40-årsjubileum som hockeyspelare.

– Jag började spela när jag var sex år gammal. Visst fanns det andra sporter som lockade men det var inom hockeyn jag fastnade, säger han och blickar ut över Vita Hästens A-lag som har träning i Himmelstalundshallen.

Läktarplatserna i hockeyarenan står tomma men det är trots det mycket folk i rörelse. Vårt samtal blir gång på gång avbrutet av glada hälsningar från kollegor och längs läktarraderna går ungdomar och sopar upp efterlämnat skräp från den senaste matchen.

Hockeygymnasium i Ö-vik

– Både jag och min bror gick på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik och under den tiden spelade jag i Modos juniorlag, berättar han.

Efter en vända till Stockholm och fyra år i Skutskär utanför Gävle återvände han till moderklubben Hofors för att spela en säsong. Efter det väntade en säsong i Visby Roma innan han återigen kom tillbaka till Hofors.

– 1992 började jag spela i Linköpings HC och blev kvar i A-laget i tio år. Efter det spelade jag två säsonger med Vita Hästen.

Trots att den krokiga resan fick ett lyckligt slut har det funnits ett par hinder längs vägen.

– När jag var i tjugoårsåldern skadade jag min arm så illa att jag var tvungen att vara borta från hockeyn under en hel säsong. Det var samtidigt som jag gick i lumpen och jag fick vara ambulansförare. Om jag hade läst till lite hade jag varit undersköterska, tänker han tillbaka.

Toppar och dalar

Med LHC:s alla toppar och dalar har Erkki Saramaa många erfarenheter att dela med sig av till Vita Hästen.

– Jag började arbeta på LHC:s marknadsavdelning redan 1994 och fick en heltidstjänst år 2000, det har varit en fantastisk resa. Anledningen till att jag nu går över till att arbeta för Vita Hästen är att VD:n Fredrik Jenssen frågade om jag var intresserad, och det var jag efter att ha arbetat med LHC i så många år.

Hockeytränare för sonen

Trots att han nu valt att ha sin huvudsysselsättning i Norrköping hos Vita Hästen har han inte lämnat Linköping helt. Livet som hockeypappa kallar fortfarande på honom.

– Min son är åtta år och spelar i 04-laget där jag är tränare. Jag är hellre med inom hockeyn som tränare än som förälder på läktaren. Det är helt underbart att se sin son växa fram som hockeyspelare.

Tröttnar inte

När hockey upptar både arbete och fritid kan en luras att tro att det finns en maxgräns för intresset, så är inte fallet för Erkki Saramaa.

– Jag balanserar upp hockeyn med annat, till exempel är jag intresserad av friluftsliv och brukar ge mig ut på fjällvandringar och paddlingsturer med kajak eller kanot, berättar han.

Framtid i allsvenskan

– Det finns en dröm och önskemål om att ta sig upp till allsvenskan, man vill etablera sig, säger han.

Att behålla en plats i allsvenskan är mer än bara en spelarfråga, ekonomin måste också stämma.

– Vi ska göra en femårsplanering där målet är att ta en plats i allsvenskan. Skulle vi ta oss upp tidigare än så vore det kul, men målet är att komma dit om fem år.

Annat som Erkki Saramaa poängterar är att urvalet av egna produkter måste vara större.

– Idag har vi inte mer än tre eller fyra egna produkter i A-laget, jag vill se fler än så, säger han.

 

citat: Jag är hellre med inom hockeyn som tränare än som förälder på läktaren.