• När Gabriel Külen besökte Beirut såg han stor fattigdom och många föräldralösa barn, därför har han startat ett barnhem och en frisörsalong där. Foto: Emma Garzon
  • Gabriel Külen gör kalendrar med bibelcitat där alla pengar från försäljningen går till välgörande ändamål. På ett år har han sålt över 2000 kalendrar. Foto: Emma Garzon
  • På barnhemmet är det mycket glädje, lek och dans. Foto: Gabriel Külen

Hjälper behövande i Libanon

Fattigdom och föräldralösa barn. Den synen fick Norrköpingsbon Gabriel Külen att starta ett barnhem och en frisörsalong i Beirut där flyktingar och andra fattiga får klippa sig gratis.

"Vi som är starka är skyldiga att hjälpa de svaga med deras bördor och får inte tänka på oss själva". Det citatet var starten på Gabriel Külens värdefulla arbete. Han började göra kalendrar med bibelcitat där alla pengar från försäljningen går till välgörande ändamål, och på ett år har han sålt över 2000 kalendrar. Gabriel Külen ville även hjälpa människor på plats. I Libanon är nu var tredje invånare flykting, vilket var anledningen till att han valde att göra insatser just där.

Utbildning på barnhemmet

Han åkte till Beirut där han vittnade en stor fattigdom och många föräldralösa barn. Därför föddes idén om att starta ett barnhem tillsammans med en präst.

– På barnhemmet har vi tagit in en bebis på två månader som har blivit bortslängd, småflickor som har blivit våldtagna och tre bröder som blev lämnade av sin mamma. Det är jobbigt att förklara för dem som är några år att deras föräldrar aldrig kommer tillbaka, det skär i mitt hjärta, berättar Gabriel Külen.

I dag är barnhemmet till för att de 24 barnen ska få tak över huvudet och en säker plats att vistas på. Framöver att ambitionen att det även ska finnas utbildning där. Alla som hjälper till blir delägare och har möjlighet att hälsa på barnen och följa upp vad som händer på barnhemmet via sociala medier. Gabriel Külen visar videor på barnen som leker, dansar och skrattar.

– Kärleken fick mig att vilja hjälpa dem och jag vet att de kommer hjälpa andra i framtiden.

Frisörsalong ger jobb

Gabriel Külen besöker Beirut ungefär varannan månad och nu är han där igen för att inviga sin frisörsalong. Han berättar att många flyktingar inte har tvättat håret eller klippt sig på flera månader och att löss är ett enormt problem. Flickor måste raka av håret för att slippa lössen. I frisörsalongen ska därför flyktingar och andra som har ont om pengar få klippa sig och tvätta håret helt utan kostnad och även få hem gratisprodukter, såsom lusschampo. Tanken är att den anställda frisören ska lära två fattiga personer att klippa så att de kan få jobb på salongen. Gabriel Külen har samlat in 50 000 kronor för att starta projektet och frisörsalonger har även skänkt produkter. Dessa personer vill han uppmärksamma genom en wall help där alla namn är uppskriva på väggen, även barnhemmet kommer ha en liknande vägg.

– Det är inte bara min frisörsalong och mitt barnhem, det är alla tillsammans som har gjort det möjligt att starta dessa verksamheter, säger Gabriel Külen.