• Lena Lundman från riksteaterföreningen Karin var delaktig i att ta föreställningen En druva i solen till Norrköping. Foto: Fanny Miles

Historisk samtidsskildring

Föreställningen skulle till Norrköping och så var det med den saken. När Lena Lundman och hennes kollegor från riksteaterföreningen Karin såg Lorraine Hansberrys ”En druva i solen” plockade de in den till vårens repertoar.

När denna tidning dimper ner i postlådorna spelas så pjäsen på Stora teatern i Norrköping innan den ger sig vidare ut i landet. Den 2 mars gjorde den nämligen ett besök i staden.

– Man blir gripen av pjäsen som sådan men också av historien bakom. Lorraine Hansberry blev den första svarta kvinnliga dramatikern att få sitt verk uppsatt på Broadway. Det här blir också den första gången en teaterensemble utgörs av en majoritet afrosvenskar. Tidigare har man sminkat vita skådespelare för att de ska föreställa svarta vilket är ganska hemskt då det faktiskt finns svarta skådespelare, säger Lena Lundman från riksteaterföreningen Karin.

Klassiker i 60 år

Lorraine Hansberrys pjäs hade sin premiär 1959. Sedan dess har föreställningen kommit att bli en klassiker, i varje fall i Amerika. Nu sätts pjäsen för första gången upp på en nordisk scen.

– I Sverige har man ett rätt så naivt perspektiv. Man tycker att det vi har gjort här, inom teater, är tillräckligt och att vi därför inte behöver plocka in föreställningar utifrån. Men vi behöver fler möjligheter till diskussion, menar Josette Bushell-Mingo som regisserat föreställningen och under pressträffen fick svara på frågor via skype.

Samtidens Sverige

En druva i solen handlar om familjen Younger som bor i Chicagos slumområde Southside. Pjäsen utspelar sig då medborgarrättsrörelsen drar igång i USA.

– Mycket har förändrats men samtidigt har ingenting förändrats. Föreställningen visar att vi alla är lika grunden. Alla kan uppfatta pjäsen, oavsett bakgrund, menar Josette Bushell-Mingo.

Årets teaterhändelse

Föreställningen blandar det allvarsamma med humorfyllda avsnitt och levererar en välspelad och djup föreställning om rasism och politisk systematik men också om drömmar.

– Det här är årets teaterhändelse vågar jag påstå, avslutar Lena Lundman.

Spelplan

En druva i solen hade sin Sverigepremiär i Kungsbacka den 25 februari. Föreställningen är nu ute på en turné runt om i Sverige på mindre orter från Jokkmokk i norr till Osby i söder. Turnén avslutas med föreställningar i Stockholm den 1, 2 och 3 maj. Vill du se hela turnéplanen? Läs: www.riksteatern.se/forestallningar