• Hela ensemblen som spelar Piller och paskaviller. Foto: Johanna Lilja
  • Ett par hippies från Naturkraft rör om i grytan. Foto: Johanna Lilja

Hippies på Vikbolandet

Föreningen Vikbolandsspelet sätter upp föreställningen Piller och Paskaviller i Östra Husby. Den 3 juli var det premiär och den 10 juli är det grand finale.

Vikbolandsspelet sätter upp egenskrivna föreställningar vartannat år. Med i ensemblen är alla som vill.

– Vi har en skrivargrupp som skriver manus och i år är vi 19 personer på scen i alla åldrar. De som vill får vara med i föreställningen, säger Annika Listén som regisserat årets uppförande.

1970-tal

Piller och Paskaviller utspelar sig på en läkarstation, någonstans på Vikbolandet, på 1970-talet. Här arbetar Orvos och syster Alva och Diana. Viktor, hypokondrikern är flitig besökare, kaffetanterna fru Holmgren och fru Svensson berättar gärna än det ena och än det andra för patienterna. Så en dag kommer en folkabuss full med hippiekvinnor upp. De driver Naturkraft, ett alternativmedicinskt företag, och blir genast en konkurrent till läkarstationen.

– Vi hämtar inspiration från karaktärer som levt i Östra Husby. Medicinmannen och hypokondrikern är personer tagna från verkligheten. Givetvis friserar vi verkligheten något, berättar Annika Listén.

Komedi och missförstånd

Föreställningen är ett folklustspel och som sig bör i den typen av pjäser så hopar sig intrigerna och missförstånden.

– Vi har mycket sång, musik och dans på scen, berättar Annika Listén.

Vikbolandsspelet håller det på en professionell än dock gemytlig nivå.

– Hela bygden blir involverad i föreställningen varje år och alla hjälper till med det de kan. Vi gör det med kvalitet och har roligt samtidigt, avslutar Annika Listén.