• Uppställning på Kungsängen. Foto: Tommy Pettersson
  • Ombordstigning och ilastning av instrument. Foto: Tommy Pettersson
  • C-130 Herkules lyfter konstigt nog från marken med orkester och allt. Foto: Tommy Pettersson
  • Spänn fast säkerhetsbältena. Foto: Tommy Pettersson
  • Hemvärnets Musikkår i Östergötland, lagom norrlandstemperatur och lite lätt duggregn mötte besökarna på F21. Hemvärnets Musikkår i Östergötland
  • Nedan: Inmarsch inför invigningen av flygdagen. Foto: Tommy Pettersson

Hemvärnets Musikkår reste till Luleå

I fredags packadeHemvärnets Musikkår i Östergötland sina trunkar för samling på Kungsängens flygplats i Norrköping och vidare färd mot F21 i Luleå. Anledningen till resan var att man skulle delta i försvarsmakten årliga flygdag som detta år arrangerades på F 21 i Norrbotten.

Musikkåren flög C-130 Herkules till Luleå och efter en "behaglig luftfärd"inkvarterades i ett logement på F21. Efter en god natts sömn vaknade musikkåren unisont för att vara med och spela på Försvarsmaktens Huvudflygdag i någorlunda hyfsat väder.

Glödande entusiasm i duggregnet

Östgötamusikerna med sina tre spelningar stod sig väl i konkurrensen flyguppvisningar med HKP16 från Linköping och Jas 39 Gripen bland mycket annat.

Hemvärnets Musikkår i Östergötland består av ett 50-tal oerhört skickliga amatörmusiker från en del av länets kommuner, mestadels från Linköping och Norrköping. Orkestern hade blivit ombedda att spela på Flygdagen och som alltid ställde man upp.

Musikkåren är en av de mest kända militärmusikkårerna i Sverige som för övrigt gick i samband med högvakten för några veckor sedan och efter flygdagen åker man ner till Ystad för att spela på Military Tatto.