• Det är inte varje dag man ser politiker i skolköket. Foto: Kajsa Nilsson
  • Med färsformaren kan skolköken göra biffar av närproducerat kött och samtidigt sänka kostnaden för vegetariska biffar och falafel. Foto: Kajsa Nilsson
  • Ingrid Kalm är kostchef vid Norrköpings kommun. Foto: Kajsa Nilsson

Hemlagat på Hagaskolan

Ny utrustning ger Hagaskolans elever ännu bättre skolmat. Med hjälp av den nyinskaffade färsformaren kan köket ersätta tråkiga hel- och halvfabrikat med närproducerat kött i biffarna.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Olle Johansson visade sig ha full kontroll när han testade färsformaren. Med hjälp av utrustningen kan kökspersonalen göra egna biffar, järpar och köttbullar på betydligt kortare tid än om de skulle forma varje biff för hand.

– Man får inte glömma att blecken också är viktiga för att få till ytan, säger Olle Johansson och syftar på de nya ugnsblecken med beläggning. Med hjälp av beläggningen förkortas tiden i ugnen samtidigt som de ger biffarna fin yta utan att behöva vända på dem. Detta förkortar arbetstiden samtidigt som energiförbrukningen minskas.

– Samma typ av färsformare finns faktiskt på Operakällaren, säger kostekonomen Marika Brusell Kurtson som ska använda utrustningen på Hagaskolan.

I stora kök

– Det är jättekul att testa, säger Olle Johansson och säger att han fått inspiration från Halmstad där de har en köttbullemaskin. I Norrköping finns färsformare på Hagaskolan och Ljuraskolan men förhoppningsvis på ännu fler skolor inom en snar framtid.

– Det ska finnas i de stora köken i Norrköping. Om vi satsar lite mer på kvalitetskött i biffar och järpar kan vi servera lite billigare vegetarisk mat. Det vegetariska alternativet ska vara gott och ska medföra en positiv känsla, säger han.

Förutom kött kan även falafel och grönsaksbiffar formas i färsformaren. Överbliven potatis kan formas till potatisbullar.

– Om vi gör egna grönsaksbiffar sparar vi mycket pengar jämfört med att köpa in färdiga, säger Ingrid Kalm, kostchef vid Norrköpings kommun.

Fler tillagningskök

Förutom att tillföra utrustning som färsformare på stora kök arbetar man nu för att alla nybyggnationer ska förses med tillagningskök och att förändra de skolkök som redan finns.

– Ektorpsskolan, Djäkneparksskolan och Mosstorpsskolan ska få tillagningskök, säger Olle Johansson.