• Christina Desogus skär till pastan på Härlig Pasta. Foto: Kajsa Nilsson
  • Pastan består endast av mjöl, ägg och vatten. Foto: Kajsa Nilsson
  • Gamla stan har fått ett nytt lunch- och middagsställe. Foto: Kajsa Nilsson
  • Ägarna Daniel Ohlén, Karin Elebring och Thomas Hallgren. Foto: Kajsa Nilsson
  • I källaren finns plats för stora sällskap. Foto: Kajsa Nilsson

Hemlagad pasta i Gamla stan

Thomas Hallgren och Karin Elebring har gjort sig kända inom Norrköpings restaurangvärld genom sina många kvalitativa matställen. Förra veckan öppnade de tillsammans med Daniel Ohlén den senaste restaurangen i ordningen, Härlig Pasta i Gamla Stan.

Lokalerna i nya restaurangen är inredda enligt modern industristil och skapar storstadsatmosfär. Med god insyn i köket från både restaurang och skyltfönster skapas transparens gentemot besökarna. Pastarestaurangen har plats för 140 sittande matgäster på tre våningar och kommer att satsa stort på avhämtning. Restaurangverksamheten fungerar enligt snabbmatsmodellen där gästerna hämtar och lämnar sina tallrikar själva.

– Det gör att vi trots de bästa råvarorna kan erbjuda attraktiva priser, förklarar Thomas Hallgren.

Hemlagad pasta

All pasta lagas på plats och italienaren och pastakocken Christina Desogus har full koll på pastatillverkningen.

– Vi blandar enbart mjöl, ägg och vatten och formar sedan degen till olika pastavarianter, berättar hon och visar upp alla varianter av pasta. Trots att hon använder maskin sker mycket manuellt och särskilt när hon inte har möjlighet att använda det automatiska skärverktyget. Hon skär till pastan för hand och torkar den sedan med hjälp av en fläkt. Äggen är ekologiska och kommer från en gård i Östergötland.

Pastaintresse

Att det blev just pasta som inriktning för den nya restaurangen hade mycket att göra med delägaren Daniel Ohléns intresse.

– Vi började prata om att vi skulle öppna en till restaurang för ungefär ett år sedan och då sa vi att vi skulle ta in en delägare. Danne är väldigt intresserad av pasta och därför passade det bra att ha den inriktningen, säger Karin Elebring.

Förutom vanlig restaurangverksamhet har de planerat för att sällskap om 15-40 personer ska kunna boka nedervåningen och serveras pasta från stora familjefat.

I samband med nyöppningen har företaget anställt fyra personer på heltid varav tre är kockar.