• Ulf Larmark från Hela människan visar stolt upp diplomet. Foto: Tommy Pettersson

Hela människan fick pris

I lördags delades kommunens pris för arbete mot främlingsfientlighet och för de mänskliga fri- och rättigheterna ut. Årets pristagare blev Hela Människan i Norrköping och 5 i 12 - priset gick till det Somaliska landslaget i bandy.
För sjuttonde året i rad delas Norrköpings kommuns pris för arbete mot främlingsfientlighet och för de mänskliga fri- och rättigheterna ut och pristagaren har utsetts av Norrköpings Brottsförebyggande råd.

Till minne av Stig

Prisutdelningen skedde i Dominohuset och priset överlämnades av kommunfullmäktiges vice ordförande Göran Färm som passade på att berättade om initiativtagaren till priset Stig Wallin.

– Stig Wallin drabbades på nära håll av det meningslösa våldet. Den 5 december 1989 mördades hans dotter Sara. Istället för att hata beslöt sig Stig att viga sitt liv åt försoning och förståelse genom 5 i 12-rörelsen. Arbetet för människors lika värde, och mot främlingsfientlighet och rasism drabbades av en stor förlust då 5 i 12–rörelsens ledare Stig Wallin avled den 5 december 2009, den dag på året som var  hans viktigaste dag. Ur tragedin när hon mördades av en ung flykting 1989 hämtade han drivkraft och spred sitt budskap om försoning och personligt ställningstagande, säger Göran Färm och fortsätter:

– Därför är det väldigt roligt att få dela ut årets pris till Hela Människan, som verkar helt i Stigs anda, berättade Göran Färm strax före han delade ut priset till Ulf Larnemark, verksamhetschef för den ideella organisationen Hela Människan.

Möter människor varje dag

Hela Människan är en ekumenisk organisation som arbetar på uppdrag av 31 församlingar i Norrköping. Inom organisationen finns i dag tre verksamheter som varje dag möter cirka 100 personer som är i olika utsatta situationer. Två av dessa är öppna verksamheter: Ria-center och Fyren, vars målgrupper är alla människor i utsatthet. Organisationen har även en secondhand-verksamhet för att samla in pengar till de mest utsatta.

– Det är en stor ära att få ta emot 5 i 12-priset. Jag trodde inte riktigt på det när jag fick ett telefonsamtal som om att vi skulle få utmärkelsen. Jag vill passa på att tacka för det stöd vi har av Norrköpings kommun och våra kyrkor, berättade Ulf Larnemark.

Bandy en världssport

5 i 12-priset 2015 gick till Somaliska landslaget i bandy i Borlänge. Ett integrationsprojektet inom Borlänge Bandy har väckt både nationell och internationell uppmärksamhet. Lagets väg till VM i Ryssland resulterade i filmen ”Trevligt folk” av duon Filip och Fredrik som visats på biograferna runt om i landet.