Hedvig blir snygg igen

Församlingen i Hedvigs kyrka har under en längre tid fått bevittna hur färg flagnat och sprickor brett ut sig över kyrkväggarna. Sedan i januari pågår dock en helrenovering som ska ge kyrkan dess forna glans.

Utanför Hedvigs kyrka har en skåpbil backat tätt intill trappan. Det är det första tecknet på att härinne pågår något som vanligtvis inte sker.

Inuti ringlar lutar sig byggnadsställningar mot kyrkväggarna och är kyrkan helt klädd i plast. Orgeln är inplastad, likaså ljuskronor och predikstolen. Under en av byggnadsställningarna hukar målerikonservatorn Alf Rundqvist med en hink vatten och en svamp i handen.

-Den förra väggen tog bara en dag. Vi får se hur lång tid den här tar. Men om man jämför med taket är den här arbetsställningen en dröm för kroppen, säger han och för med vana tag svampen över väggen. Lutar man sig fram ser man att den yta han tvättat är betydligt renare än den del av väggen som återstår.

Det är inga små ytor som ska tvättas. I stort sett hela kyrkan antingen rengörs eller ses över på annat sätt.

-Att helrenovera Hedvigs kyrka är ett stort jobb, ett av de största vi på länsmuséet Östergötland har haft, säger Helene Arthursson, målerikonservator.

Bevarar det gamla

Senaste renoveringen i Hedvigs kyrka gjordes 1959. Då restaurerades alla målningar och de övriga inventarierna.

-I dag väljer man att inte måla om så mycket som man gjorde då. Nu vill man bevara så mycket gammalt som möjligt, säger Helene Arthursson som inte bara genom sitt tankesätt skiljer sig från dåvarande konservatorer, utan också genom sina slitstarka arbetsbyxor. 1959 bestod konservatorns klädsel av vit skjorta, rock och slips.

-Det verkar lite opraktiskt, säger Helene Arthursson och skrattar.

Uppflugen flera meter upp i luften på en byggnadsställning visar hon hur man istället för att göra om målningarna bevarar dem genom att fästa tillbaka färgen. Hon sätter på sig en kudde, som liknar den uppblåsbara man har på flygplanet, lutar huvudet bakåt och tittar upp i orgelläktarens tak.

-Här lägger man in ett slags lim och sedan fäster man försiktigt tillbaka bitarna, säger hon. Det ser ut att vara ett oändligt tålamodskrävande jobb. Vilket Helene Arthursson intygar att det är.

Sprickor och nedfallen puts

Sedan förra renoveringen har korets båda främre hörn fått sprickor och puts har ramlat ned både här och på orgelläktaren. De marmorerade väggarna har blivit gråtonade och här och var fattas bitar. De sex tålmodiga antikvarierna har arbetat med skadorna sedan februari i år.

-Vi ska börja med taket nu, säger Helene Arthursson och pekar högt upp i luften. Det är ytan över bänkarna där kyrkobesökarna brukar sitta som står på tur. Inför arbetet har ljuskronorna plastats in. Men bara att få byggnadsställningarna nedmonterade från predikstol och orgelläktare för att sedan byggas upp igen mot taket är ett tidsödande jobb.

- Ja, det är mycket runtomkring som tar tid. Bara inplastningen av orgeln tog några veckor. Men vi hoppas vara färdiga i juni, säger Helene Arthursson.

Therese Ekstrand

Therese.ekstrand@norrkopingsmagazinet.se