Hederspris till cancerläkare

Gunilla Gunnarsson från Söderköping har utsetts till Årets cancernätverkare. Det är föreningen Nätverk för cancer som delar ut priset till personer som gör stora insatser för att förbättra cancervården.

Den 4 februari är det Världscancerdagen. Det är en dag som uppmärksammas varje år med syftet att alla ska stå upp tillsammans mot cancer. Varje år utses också en person till Årets Cancernätverkare, och i år har Gunilla Gunnarsson från Söderköping fått utmärkelsen.

Hederspris

– Det här känns fantastiskt roligt och oväntat, jag trodde inte att jag var aktuell att få det här hederspriset just nu, säger Gunilla Gunnarsson.

Det är den ideella föreningen Nätverket mot cancer som utsett henne till årets cancernätverkare. Gunilla Gunnarsson är född och uppvuxen i Vimmerby men bor i dag i Östergötland. År 2010 tog hon över jobbet som cancersamordnare vid Sveriges Kommuner och Landsting. Hon är dessutom ordförande för Regionala cancercentrum i samverkan.

Katarina Johansson är ordförande för Nätverket mot cancer och var med och bestämde vinnare.

– Gunilla har jag känt sedan 2010 och vi har haft flera samarbeten med henne. Hon får den här utmärkelsen för att hon gör ett sådant stort jobb för att cancerarbetet ska bli bättre, säger hon. Föreningens huvudfrågor som de jobbar för är cancerprevention, en rättvis cancervård och stärkta patienträttigheter.

Korta köerna

Utöver den stora äran så kommer Gunilla Gunnarsson att få ta emot ett diplom och blommor på scenen under Världscancerdagen den 4 februari. Det som hon jobbar främst med just nu är att korta ner cancerköerna så gott det går och det har varit en viktig faktor när föreningen skulle välja vinnare.

– Det känns väldigt bra att vi valde henne i år, säger Katarina Johansson.