• Baba Yaga har en plan. Foto: Pressbild
  • I häxans väntrum. Foto: Pressbild

Häxa och psykolog i folksaga

Baba Yaga är en mycket känd häxa inom slavisk folklore men när ung scen/öst vänder ut och in på sagan har hon gått och blivit psykolog. Urpremiär var den 30 september.

Baba Yaga har skrämt barn i alla åldrar under många år och hon är en välkänd sagofigur inom slavisk sagotradition. Hon bor i ett hus djup inne skogen som förflyttar sig med hjälp av ett par kycklingben och ibland förflyttar sig med hjälp av en flygande mortel. När nu ung scen/öst sätter tänderna i den gamla folksagan har häxan gått och blivit psykolog med en mottagning ute i skogen dit den som behöver hjälp men allahanda problem. Till exempel har Näcken problem med ha sex med kvinnor vilket ingår i hans uppdrag som näck - först förföra kvinnan, sedan ligga med henne och därefter dränka henne i floden. Han vet helt enkelt inte hur det går till och hur han ska gå tillväga.

Snäll tomte och sexuellt oerfaren näck

Det dyker även upp en tomte som har problem med att hantera sin aggressivitet, då han inte är tillräckligt tuff för att försvara den gård han bor på och Baba Yaga får även besök av Skogsrået, Maran och en förvirrad prins som blivit skickad till häxan av sina föräldrar.

Tar upp tonårsproblem

Baba Yaga tar i sagoform upp problem och frågeställningar som är vanliga i tonåren och pjäsen är för ungdomar från 13 år och uppåt. En ålder då hormoner spirar i kroppen och man är nyfiken på det motsatta könet. I detta fall har ung scen/öst använt sig av sagans och satirens värld för att fånga upp känslor och det som pågår i en ung människas kropp och knopp.