• Premiärmatchen mellan Västerås och Vita Hästen var målrik.
  • Supportern Jonas Andersson tror att Pekings hockeylag kommer att hålla sig kvar i serien denna säsong.

Hästens skrällar och toppar Allvenskan

Vita Hästen har haft en strålande start i året Allsvenskan med flera segrar. Bland andra, tror fansen Jonas Andersson på framgång för Pekings hockeylag i år. Otroligt nog har det visat sig att Hästen ligger på topp av hockeyserien som “underdogs”.
Allsvenskans säsong för Vita Hästens del började med ”röd torsdag” förra månaden (september). Där åkte sex bussar fulla med rödvita fans från Gamla Torget upp till Västerås på en solig och stämningsfylld eftermiddag. Bussarna åkte vägarna 55-56 via Simonstorp och Katrineholm där man delade ut halsdukar till varje fans på buss nummer ett. På samma buss fick man höra supportarna sjunga ”Hästarna, hästarna från Peking, vi är röd och vit, vi åker aldrig dit, vi är oslagbara”. Inne där hade man dessutom ett lotteri där vinsterna var en keps, godis, en halsduk, ett mobilskal, två matchbiljetter plus ett medlemskap i hästens fans. I bussen fick man även möjligheten att lära känna Jonas Andersson, ursprungligen från Stockholm och som bott i Norrköping sedan fem år tillbaka och som jobbar på kommunens IT-enhet. Han beskrev både stämningen inne i bussen och vad som skulle hända på ishockeyarenan i Västerås under ”röd torsdag”.

• Det är en jätteskönt break att få komma iväg, slappna av och titta på hockey som är lugnande. Jag vet att Hästen har hållit på sedan 1967 och som åkte på konkurs för ett antal år sedan. Jag har följt dem aktivt under tre år nu och vet att de har kämpat för att nå Allsvenskan igen, förklarar Hästens supporter.

Vidare beskriver Jonas Andersson hur kär han är till klubben och staden. Han tycker att Norrköping är en fantastisk stad och är jätteglad att ha hamnat här sedan han flyttade från Stockholm.

- Hästen gillar jag väldigt mycket. Jag spelar inte hockey själv men som publiksport är det den bästa sporten jag vet, betonar han.

Han beskriver även stämningen inne i bussen där han Jag tyckte att det var ganska avslappnande och lugnt.

• Det är förväntansfullt där alla är glada. Jag var med på bussresan borta mot Troja i våras. Man behöver inte känna någon utan man pratar alltid med någon, uppger Jonas Andersson.

Enligt honom kommer supportarna och hockeyälskare i allmänhet att bli förvånade, eftersom Hästen inte kommer att sluta på botten i Allsvenskan.

-Hästen kommer att hamna i mitten minst, där de är ”underdogs”, vilket passar dem bra, avslutar Jonas Andersson.
Premiärmatchen som Hästen vann med 5-2 var fylld med en rödvit klack på läktaren som kom både med bussar och privatbilar upp till Svealand. Dock fortsatte de positiva resultat när man slog Malmö på hemmapremiären i Himmelstalundshallen med 2-1 och Björklöven med 3-0 fem dagar senare. Sedan dess har det gått stabilt för Norrköpingsklubben där man överraskande toppar Allsvenskan med flera poäng summerade match efter match. Olyckligvist tappada Hästen poäng under sin senaste match på hemmaplan mot Karslkrona HK där man förlorade 4-3 på straffan. Nu möter Hästen Västerås igen på torsdag fast på hemmaplan efter en runda spelat av hockeyserien.

Wladimir Loyola