• Hästen Fanz inbjuder spelare från ungdomslag och elever på högstadium till Vita Hästens hemmapremiär i Himmelastalundshallen, allt för att öka stämningen. Här är fyra ledamöter i styrelsen som tror på satsningen: Louise Carlén, Rickard Kling, Emelie Suhonen och Sandra Åberg. Foto: Leif Larsson
  • Här på ståplats i Himmelstalundshallen i Norrköping ser hockeysupportrarna till att höja stämningen. Nu hoppas supporterföreningen Hästen Fanz på ännu mer tryck kommande säsong. Bland annat dessa fyra i styrelsen: Rickard Kling, Emelie Suhonen, Louise Carlén och Sandra Åberg. Foto: Leif Larsson

Hästen Fanz har idéer för mer tryck

Supporterföreningen Hästen Fanz gör sitt för att stötta ishockeylaget Vita Hästen. En nykomponerad styrelse har idéer om hur hejarklacken kan växa och ge höjt tryck i Himmelstalundshallen i Norrköping. – Vi vill ha mer röj i hallen. Det är bra nu men kan bli ännu bättre, påpekar Rickard Kling, sekreterare i Hästen Fanz.

Tidningen har träffat fyra av styrelseledamöterna i Hästen Fanz, suppleanterna Emelie Suhonen och Louise Carlén är nya i styrelsen medan Rickard Kling och ordföranden Sandra Åberg varit med ett tag. Övriga tre medlemmar är Ulf Bohlin, ny kassör, Linnea Moreno, ny ledamot, Filip Runnman, ledamot, med sedan tidigare. Fyra nya ger nytt blod och nya tankar i styrelsen.

Fler intresserade

För tre-fyra år sedan hade föreningen 50 medlemmar, när säsongen tog slut i våras var siffran 350. Men man nöjer sig inte med det.

– Vi har en ungdomssatsning på gång. Vi bjuder in spelarna i Hästens ungdomslag att stå i klacken och vi ska även ut på fritidsgårdar, fyra-fem stycken, och bjuda in högstadieelever till hemmapremiären. Det kan bli någon match därefter också, berättar Louise.

Tanken är förstås att fler ska bli intresserade av ishockey. Förra spelåret kom 2 800 personer i snitt på Vita Hästens hemmakamper och ungefär 100 personer stod i klacken.

– Det finns 400 ståplatser och målet är en full sektion. Men vi tar ett steg i taget. Ungdomen är framtiden och får vi med några till med vår satsning så är det bra, konstaterar Rickard.

Han klargör att en hejarklack är viktig på idrottsarenan. – Vi behövs för en aktiv läktare. Utan en fungerande klack kanske det blir 14 små klickar eller helt dött.

– Utan klack faller stämningen, inskjuter Sandra. – Vårt stöd pushar också laget, tillägger Emelie.

Stöttar laget

Hästen Fanz samarbetar också med polisen, bland annat är tanken att polisen ska prata om supporterkultur inför matchen där ungdomar bjuds in. Förutom att stötta laget på match så gör Hästen Fanz mycket annat också. Man har samlat in pengar på stan när hockeyklubben haft ekonomiska bekymmer, man är med på klubbens event som funktionärer, man hjälper till på Agustifestivalen med att sälja biljetter och souvenirer. Bland annat. Den som blir medlem i Hästan Fanz kan också åtnjuta vissa förmåner, som billigare säsongskort. Supporterföreningen ordnar också bussresor till bortamatcher, det brukar bli sex stycken per säsong.

– Det är 26 bortamatcher och ibland flera matcher i veckan. Det är svårt att ha tid och råd att åka på bortamatcher. Dessutom är det långt till många av motståndarna. Vi ska i alla fall åka på bortapremiären i Timrå, det är 54 mil enkel resa, berättar Sandra.

Som en familj

Att vara med i en supporterförening är också en social grej, intygar styrelsekvartetten.

– Det är en familjär känsla, som att komma hem. Det är alltid kul att träffas. Man får nya kompisar. Det är en fin gemenskap, säger Rickard, Emelie, Louise och Sandra i tät följd.

Hur går det då för Vita Hästen kommande säsong?

– En topp-åtta-placering är ett måste. I fjol blev det en placering som gav ett tidigt slut på säsongen. Vi vill gärna ha mer hockey än så, avrundar Rickard Kling, en av stämningshöjarna i hockeyarenan.