• Man använder två verktyg vid hårborttagning: laserbrännare och kylare. Foto: Kajsa Nilsson
  • Nora Lahdo menar att det är många män i 30-årsåldern som vill bli av med hår på axlarna. Foto: Kajsa Nilsson

Hårfritt var det här

släta ben och hårfria axlar

Med sommaren följer exponering av kroppsytor som annars brukar vara täckta av tyg. Att visa upp sig på stranden kan för många vara en psykiskt smärtsam upplevelse vilken kan grunda sig i oönskad hårväxt.

Nora Lahdo arbetar med permanent hårborttagning genom laser och hon stöter på en hel del komplexstyrda personer.

- Det är en blandad skara människor som vänder sig till mig för att bli av med sina problem, det är helt enkelt inte modernt att ha hårväxt, säger hon.

På senare tid

Hon menar att det för 20-30 år sedan inte alls var en sådan jakt efter att få bort kroppsbehåringen, medan det nu är katastrof för många människor att ha den minsta tillstymmelse till oönskat hår på sina kroppar.

- En del människor skäms för att de är håriga och då brukar jag be dem titta på min arm. Jag är själv hårig och ser hår hela dagarna, det är ingenting att skämmas för.

Media styr valet

Bland de manliga kunderna är det många i 30-årsåldern som börjar få hår på axlarna, bland kvinnorna är hår på hakan och överläppen problemområden som ska åtgärdas.

- Förmodligen vill de ta bort håret i ansiktet för att de inte känner sig kvinnliga. I media syns inga kvinnor med synligt hår på överläppen och inte heller män med håriga axlar, säger hon.

Laser ser inte rött

Ett problem som många nordiska personer kan stöta på är att laserstrålen som bränner i hårsäckarna inte kan se blont eller rött hår, det fungerar bara på mörkt hår.

- Jag förstår faktiskt inte varför vissa personer vill ta bort sitt hår när det är så ljust, det syns ju knappt, säger Nora.

För Nora är sommaren lågsäsong eftersom man måste hålla sig ifrån solen både före och efter en laserbehandling. Istället är det vaxning som står i rampljuset.