• Jonas Slättung, Adde Andreasson, Niclas Engelin och Ralf Gyllenhammar - Drömriket. Foto: Gain

Hårdprogg från förorten på Bråvalla

Drömriket sjunger hårdrock på svenska och består av tre välkända hårdrocksmusiker från landets allra största band samt en textskrivande radioprofil och basist. Ralf Gyllenhammar Adde Andreasson och Niclas Engelin samt Jonas Slättung hyllar förorten i och med bandet Drömriket.I sommar spelar supergruppen på Bråvalla.

 Proggband som Motvind och Nationalteatern skrivit en hel del om livet i framför allt Göteborgs ytterområden och förorter tidigare. Ebba Grön skrev ju, som säkert alla vet, om Stockholm och Rågsved. Senare tog även rapgruppen Latin Kings upp livet i förorten på sin debutplatta ”Välkommen till förorten” 1994. Nu skriver vi 2014 och då släpper fyra ärrade metallarbetare en platta under namnet Drömriket där man sjunger om sin uppväxt i förorten och då främst Tynnered där Niclas Engelin (gitarr, In Flames, Engel) och Jonas Slättung (bas) är uppväxta. I princip har de båda killarna känt varandra sedan de gick i lekis tillsammans på 70-talet.

Nybyggt område

– Min familj flyttade ut till Tynnered 1968 efter att familjen bott i Majorna innan flyttlasset gick till det nybyggda bostadsområdet. Jag bodde kvar tills 1991 och hade därmed hela min uppväxt där ute. Jag gick i skolan här, spelade fotboll på fotbollsplanen och tog mina första stapplande riff på fritidsgården här. Så klart är man formad av den omgivning och där man är uppväxt. Men jag flyttade härifrån för över tjugo år sedan och även om jag kommit tillbaka hit och träffat gamla polare så är det först nu jag sett hur Tynnered liksom stannat av och glömts bort på sätt och vis. Gångstigar har växt igen och underhållet är eftersatt både här och var. Mina polare som bor kvar här berättar om hur våld och kriminalitet tagig sig helt andra uttryck än när vi växte upp här, berättar Niclas Engelin som tänkt ut mycket av det som är Drömrikets själ och tankevärd.

Blev viktigt

– Det här har blivit så mycket större och viktigare för oss som jobbat med låtskrivandet och inspelningen av plattan. Jag och Adde (Andreasson, och känd som trummis i Hardcore Superstar) har skrivit alla låtar och Jonas har skrivit texterna. Från början var det engelska som gällde men efter att Biffen (Jansson, legendarisk Göteborgsprofil och tidigare assistent åt In Flames) sagt att man kanske kunde ”göra det på svenska” något som främst Adde hade problem med i början. Men vi ställde oss frågan att det verkligen behövdes ännu ett band som sjöng på just det språket. Så här i efterhand kan jag konstatera att det blev långt bättre än vad jag både trott och tänk. Sedan när Ralf Gyllenhammar (Mustasch), som jag inte kände sedan tidigare, kom med och lade till sin sång och synpunkter på texterna blev det ännu bättre, understryker Niclas som ständigt håller sig sysselsatt med att skriva låtar och sätta ihop riff. Ännu en Hardcore Superstar-medlem har haft ett finger med i den här syltburken. Martin Sandvik, basist i just Hardcore Superstar, har varit behjälplig under inspelningen och agerat inspelningstekniker på plattan vilket är hans debut i dessa sammanhang. Producerat har den dynamiska duon Niclas och Adde gjort.

Gammal Hårdrock

– Självfallet är vi inspirerade av gammal hårdrock, det är ju sådant som vi gillar. Judas Priest, Saxon och annat klassikt men vi har även hämtat inspiration från Thåström som jag tycker väldigt mycket om, säger den notoriske skivsamlaren som även har en förkärlek för King Diamond och Motörhead. När vi tidigare pratat om svensk musik och hur man ska se på Drömriket så dyker namn som Motvind och Nationalteatern upp. Ett steroiddopat Motvind är en ganska passade beskrivning då de inte bara sjöng om fritidsgårdar, asfalt, glas, betong och stål utan spelade på sin tid en ganska hård rockmusik.

–  Vi är  inte In Flames-hårda i Drömriket, det påminner inte heller vare sig Mustasch eller Hardcore Superstar. Vi är något helt annat och ibland när jag lyssnar på moderna produktioner så är det fullt ställ hela tiden, vi har istället försökt att få till dynamik och gjort det mjuka mjukt och det hårda hårt om du förstår vad jag menar. Visst gillar jag när det är hårt och fullt ställ hela tiden men Drömriket har vi tagit oss an på ett annat sätt och låtit låtarna ta sin egen plats. livedebut blir det passande på första maj i Göteborg men i sommar står det på scenen på Bråvalla. Östergötland är ett ställe Niclas Engelin gärna återkommer till.

Hårdprogg

-Jag har varit här både med Engel och In Flames och det har alltid varit grymma spelningar. Jag vet att In Flames även spelade redan 2000 på Skylten i Linköping. På första singeln Arendal (förort till Göteborg) är tonen nästan politisk och man tar den lilla människans parti mot den stora. Ralf låter riktigt förbannad när han spottar ur sig textrader som ”Att kliva på andra/för att ta sig upp/ det gjorde vi inte/vi var ju en grupp” och i texten finns det en varulv som är ganska lätt att identifiera.

– Partipolitik aktar vi oss för men att ta parti för de som bor i förorten är både självklart och enkelt. Det här är ingen nostaligfärd utan en hyllning till det ställe där vi växte upp och det som formades till dem vi är idag, avslutar den 41-årige två barnspappan och hårdrocksmusikern.