• Midia Akram och Aliasjhar Hazaveh hoppas få jobba hos Hyresbostäder i sommar. Foto: Kajsa Nilsson
  • Merja Willman från kommunen och Peter Mildén från Hyresbostäder hjälper till att rekrytera 75 ungdomar. Foto: Kajsa Nilsson
  • 17-åriga Fredrik Stenberg på väg in till intervjun. Foto: Kajsa Nilsson
  • Abdullahi Fidoli känner sig nöjd med insatsen. Likaså tycker kompisen Zakarie som inte fastnade på bild. Foto: Kajsa Nilsson
  • Lång kö när hundratals ungdomar sökte jobb på torsdagen. Foto: Kajsa Nilsson

Hård kamp om 75 jobb

Hundratals nervösa ungdomar hittade till Hyresbostäders speedrekrytering i Swedbanks gamla lokal på Drottninggatan. Redan när rekryteringen startade vid fyra på eftermiddagen ringlade sig kön lång runt hörnet och in i Hörsalsparken.

Midia Akram är 16 år och för henne är intervjusituationen någonting helt nytt, hon har aldrig tidigare haft ett arbete.

– Jag är lite nervös, det vore kul att få ett jobb, säger hon.

Bakom henne i kön står Aliasjhar Hazaveh, 17 år, som också känner nervositeten sprida sig genom kroppen.

– Jag kom till Sverige från Iran för lite mer än ett år sedan och har jobbat med att dela ut reklam. Jag vill komma in i samhället och samtidigt få kontakt med personer i min ålder, säger han som en stor anledning till att söka jobb.

– Jag är jättenervös för intervjun! Man har ju bara fem minuter på sig, säger han.

Snabba intervjuer

Precis så går det till. Varje ungdom får fem minuter på sig att göra ett gott intryck för rekryteraren. Senast den 30 april kommer beskedet om vilka som fått jobb i ”Juniorlaget” i tre veckor i sommar. Arbetsuppgifterna är att hålla det rent och snyggt i bostadsområdena.

– Många av ungdomarna saknar cv så vi letar främst efter de med viljan och motivationen att arbeta. Det finns inget bättre sätt när man ska anställa så många som 75 personer, säger Peter Mildén, distriktschef och projektledare på Hyresbostäder.

Integration

Rekryteringen görs i samarbete med Norrköpings kommun, varifrån Merja Willman finns på plats som representant för hållbar utveckling och ”Håll Norrköping rent”.

– Det är viktigt att vi samarbetar. I sommarjobbet får ungdomar träffas som annars inte hade mötts. Det blir en form av integration, säger hon.

Jag vill komma in i samhället och samtidigt få kontakt med personer i min ålder - Aliasjhar Hazaveh