• Annika Lind och Anne Engardt startade Vaccinab 2012 och de sysslar med vaccinerinar och reseråd. De har ansträngt sig för att göra mottagningen så lugnande och hemtrevlig som möjligt. Foto: Leif Larsson

Här tas sprutan i mysig miljö

En behaglig atmosfär kan göra situationen lättare att hantera när man ska vaccinera sig och ta en spruta. Det tar Annika Lind och Anne Engardt i Norrköping fasta på och har skapat en hemtrevlig miljö.

– Mottagningen ger ett intryck av ett vardagsrum med hemkänsla snarare än en klinik. Här har vi blommor, tända ljus, leksaker och en schäslong i stället för en brits. Vi har inga vita rockar och säger kund i stället för patient, förklarar Annika Lind, en av två ägare till Vaccinab.

– En del är spända och oroliga när de ska vaccineras och dem vill vi ge en trygghet, framförallt barn, inskjuter Anne Engardt, den andra ägaren.

Annika och Anne har andra arbeten vid sidan om vaccinationsmottagningen som de startade 2012. Annika är skolsköterska där det ingår att vaccinera barn, och Anne är företagsläkare och arbetar förebyggande insatser inom arbetsmiljöområdet och resemedicin. Deras samlade kunskaper passade väl för det nya bolaget.

– Jag har arbetat på vaccinationsmottagning förr och ville fortsätta. Ett par år senare kom idén om ett eget företag, berättar Annika.

– Det är spännande att köra eget. Vi jobbar bra ihop och har jätteroligt, påpekar Anne.

Företaget har öppet på varierande tider tre dagar i veckan, bland annat på lördagar vilket blivit uppskattat, inte minst hos barnfamiljer.

Många vaccin

Duon sysslar främst med att vaccinera personer som ska ut på resa och ger också medicinska och andra förebyggande råd så att resenärerna slipper bli sjuka på resan.

– Stelkramp bör man vaccinera sig mot oavsett vart man reser och ett skydd som man alltid bör ha. Det här bör man ta vart tjugonde år och det är något som folk ofta glömmer bort, säger Annika.

– I samma dos finns även vaccin mot difteri och kikhosta. Det är olika intervall på hur ofta man bör vaccinera sig mot de olika sjukdomarna så 20 år en lämplig frekvens, inskjuter Anne.

I princip så erbjuder man alla typer av vaccinationer. Till exempel mot hepatit A, hepatit B, TBE, bältros, polio, rabies, tyfoidfeber och kolera. I en och samma dos kan man vaccinera sig mot barnsjukdomarna röda hund, mässling och påssjuka.

– För kunderna berättar vi om sjukdomarnas spridning och hjälper med en riskbedömning. Vi tvingar ingen att vaccinera sig men föreslår hur de ska göra. Vilka sprutor man bör ta beror på vart man ska resa, när på året det är och vad man ska göra, upplyser Anne.

Orädda barn

Att ta en spruta kan vara skräckinjagande för vissa och en del är rädda för biverkningar. Anne lugnar på den punkten.

– Vaccin är bland de mest testade läkemedlen angående biverkningar. Den vanligaste biverkningen är lokal ömhet vid insticksstället. Övriga biverkningar är extremt ovanliga. Det finns en stor obefogad oro för vaccinationer, bedyrar hon.

Anne och Annika gillar verkligen sitt gemensamma värv.

– I vården arbetar man ofta med människor som inte mår så bra. De som kommer hit är glada och pigga och ser fram emot en semestertripp, påpekar Anne Engardt.

– Barnen är sällan rädda utan sträcker glatt fram armen mot sprutan, avrundar Annika Lind.