• Mikael Larsson är kock på Haga krog, som satsar på svensk husmanskost. Foto: Tina Andersson
  • Helstekt örtmarinerad kotlettrad med klyftpotatis och rödvinssås har sin självklara plats på en meny med husmanskost. Foto: Tina Andersson
  • Mikael Larsson är kock på Haga krog, som satsar på svensk husmanskost. Foto: Tina Andersson

Här står husman på menyn

Á la carte till kvällen och pizza när du vill, men till lunch satsar Haga krog på husman. Här samsas rätter som raggmunk och isterband med Wallenbergare och rödspätta på lunchmenyn fem dagar i veckan.

– Många av våra lunchgäster har växt upp med klassisk husman och uppskattar mat som lagats med äkta smör och en gnutta socker för den där rätta mormorstouchen, säger Mikael medan han garnerar tre beställningar  med örtmarinerad kotlettrad, klyftpotatis och rödvinssås.
Stammisarnas rutiner börjar sätta sig.
– Det är bara att titta upp så får jag kontakt med gästerna och ser vad de vill ha, säger Mikael.

Det är snart ett och ett halvt år sedan som Haga krog slog upp portarna. Sedan i juni är det kocken Mikael Larsson som styr över pannorna i köket och som låter sin förkärlek till den svenska husmanskosten smitta av sig i rätterna som landar på lunchgästernas tallrikar. Känslan för husmanskosten är något som han har med sig sedan barnsben.

Gammal tradition

– Jag lagade mycket mat tillsammans med mormor och farmor och har tagit med mig det. Husman är bra, näringsrik mat lagad från grunden och det är många som uppskattar det, säger han. 

Raggmunk, fläsk med löksås och dillstuvad potatis med isterband är bara några av alla svenska klassiker som finns på menyn. Den senare rätten är ett sällsynt inslag bland dagens lunchrestauranger, menar Mikael som nyligen överraskades av gästernas hunger.

– En dag serverade vi 40 portioner med isterband och dillstuvad potatis. Det är inte många som gör det idag.

Ökat intresse

Han märker tydligt av den ökade vurmen för de traditionella rätterna.

– Många av våra lunchgäster har växt upp med klassisk husman och uppskattar mat som lagats med äkta smör och en gnutta socker för den där rätta mormorstouchen, säger Mikael medan han garnerar tre beställningar  med örtmarinerad kotlettrad, klyftpotatis och rödvinssås.

Stammisarnas rutiner börjar sätta sig.

– Det är bara att titta upp så får jag kontakt med gästerna och ser vad de vill ha, säger Mikael.