• Du behöver inte åka så långt som till New York utan det räcker med att ta bilen till, till exempel, Löfstad Slott. Foto: Jimmy Karlsson

Här kan du fira midsommar

Traditionsenligt midsommarfirande blir det på ett flertal olika platser i vårt utgivningsområde . En klädd midsommarstång, ”små grodorna” och mer därtill och så hoppas vi på uppehållsväder för på midsommarafton ska man vara utomhus.

Löfsstad slott är både pampigt och intressant, här bjuds det, förutom dans kring stången, även på ett stort antal guidade turer. Själva stången reses klockan 13.00. Drygt tre mil norr om Norrköping ligger Lilla Lövhälla och där blir det en riktig familjefest med loppis, knallar, kast med boll på burkar och självklart dans kring stången vid IOGT:s anläggning. Råssla hembygdsgård bjuder även de på allt man ska bjuda på men slår även till med ett Ankrace. Här blir det även en uppvisning av folkdans. I Kolmården bjuder man på både vanlig dans senare på kvällen efter att man haft ett vanligt firande. Allt detta på campingen i Sandviken. Det finns även ett tivoli på plats under hela helgen. Vid Stegeborgs slottsruin blir det, förutom firade av midsommar men även en familjegudstjänst och senare en mässa vid 22.00-tiden nere vid stranden.

Gammal tradition

Ramunder Spel och Dansgille bjuder in till firande vid Söderköpingsbrunn. Festligheterna börjar klockan 12.00 med att man tillsammans klär stången. Sedan håller man på fram till 18.00. Även söderut och på vägen mot Valdemarsvik firas den gamla traditionen. Vid Gusums hembygdsgård klär man stången precis som man gör vid Hembygdsberget i Ringarum. Detta görs även vid hembygdsgården vid Åbäcksholm samt på många flera ställen. Trevlig midsommar!