• Lars Sylvan i hembygdsföreningen S:t Ragnhilds Gille i Söderköping är ansvarig för utställningen Ung på 50-talet. Här sitter han i soffan han sov i som ung och bläddrar i en gammal Se-tidning. Foto: Leif Larsson
  • En jukebox finns förstås i utställningen. Av modernt snitt men men full av 50-talsmusik. Foto: Leif Larsson
  • Utställningen är formad som ett ungdomskafé på 1950-talet. I Söderköping fanns två populära kaféer för ungdomar under det årtiondet. Foto: Leif Larsson
  • Vimplar, reklamaffischer och en gammal klocka från 1950-talet. Foto: Leif Larsson
  • På invigningsdagen 1 juni var det riktigt kafé och ungdomar utklädda i 50-talskläder var med. Foto: Lars Sylvan

Här kan 1950-talet återupplevas

I sommar kan man drömma sig tillbaka till 1950-talet hos S:t Ragnhilds Gille i Söderköping. Hembygdsföreningen arrangerar för andra året en utställning döpt till Ung på 50-talet.

Utställningen är uppbyggd som ett ungdomskafé och finns i föreningens museum på Gamla Skolgatan. Det hela startade 1 juni och håller på till 31 augusti.

– Förra sommaren hade vi besöksrekord i museet då 4 000 personer kom. Det har varit många här i år också, få se hur många det blir till slut. Vi har öppet varje dag under sommarmånaderna, konstaterar Lars Sylvan, medlem i föreningen och ansvarig och initiativtagare till utställningen.

På invigningsdagen serverades kaffe, läskedrycker och kaffebröd till 50-talspriser. Ungdomar var utklädda i 50-talskläder och utanför stod fordon från rätt årtionde. Det kom 90 personer, något färre än förra årets 125.

Soffa och flipperspel

Övriga dagar är det endast en vanlig expo, föreningen har inte möjlighet att ha ”riktigt” kafé hela tiden. Det finns ändå massor att se, och höra, för den 50-talsnostalgiske besökaren. I utbudet samsas album, film- och reklamaffischer, tidningar, radioapparat, tv, möbler, porslin, leksaker, klocka, stringhylla och mycket annat. I ett hörn står en jukebox, visserligen av modernt snitt, men förstås med 50-talsmusik. Mycket är skänkt och Lars har bidragit med en del. Bland annat kaffekanna, burkar och böcker. Och en soffa.

– I den sov jag på 50-talet, berättar Lars som är född 1942.

Hela tiden fylls det på med saker som är förknippade med 1950-talet. En önskelista finns.

– Ett flipperspel är högt upp på den, påpekar Lars.

Besökarna är skiftande. Givetvis många som har minnen av 50-talet men även ungdomar och turister från när och fjärran.

– Ungdomar är nyfikna på att få veta mer om det glada 50-talet. Amerikanska gäster tycker det är roligt att vi spelar ”deras” musik. Många besökare kommer tillbaka flera gånger och en del sitter länge och bläddrar i tidningar, album och böcker.

Passande expo

Även vår, vinter och höst nosar intresserade upp denna utställning. Senaste perioden bokade tio grupper av olika slag in sig.

– Jag berättar en stund, jukeboxen spelar, man drömmer sig tillbaka. En del har med sig eget fika. Lite av en nostalgiträff, förklarar Lars.

Efter att ha haft en tågutställning i några år ville hembygdsföreningen ha något annat. Idén om ett ungdomskafé på 1950-talet dök upp. Tio personer i en projektgrupp arbetade intensivt med att bygga, samla och ordna. Och kaféidén är passande.

– I Söderköping fanns det två populära ungdomskaféer på 50-talet. Det var Docks och Café Hyddan. I ett kafé samlades unga som gick på läroverk och i det andra motorburen ungdom, berättar Lars.

Vad tycker du var speciellt med 1950-talet?

– Musiken var häftig och jag gillade mopedlivet, jag hade en DKW Humlan. Det var en bra tid och livet på var landet härligt. Jag växte upp i Sturefors utanför Linköping och tog rälsbussen till skolan, berättar mannen bakom 50-talsexpon som åtminstone fortsätter ett år till, sommaren 2015.