• Det är ont om frön, men nu hoppas Carina Ljung att fröbiblioteket ska ta fart. Foto: Tina Andersson
  • Nedanför trappan i Stadsbibliotekets foajé finns det lilla fröbiblioteket. Foto: Tina Andersson

Här gror ett bibliotek

Våren nalkas och snart spirar det i rabatterna. På Stadsbiblioteket finns det sedan höstas ett fröbibliotek där man kan låna och lämna fröer. – Intresset för odling är stort och att byta fröer är på frammarsch, säger Carina Ljung bibliotekarie.

Idén med fröbibliotek går ut på att dela med sig av sina egna fröer. När hösten kommer tar du frön från dina växter och lägger dem i ett kuvert märkt med sort och datum. Fröerna registreras också i ett formulär där information om växtens namn, hur och när den ska odlas antecknas. Andra kuriosa som exempelvis växtens historia, hur du har fått fröerna eller vilken roll växten spelat i din trädgård är också intressant för nästa låntagare. När våren kommer är det fritt fram att låna fröer i biblioteket och när hösten återkommer är det dags att lämna dem eller frön från andra växter igen.

Flera bibliotek i länet driver egna fröbibliotek. På stadsbiblioteket i Norrköping startade man upp ett eget i höstas där Norrköpingsborna kunde lämna in fröer från sina egna odlingar. Många har kommit och hämtat sedan dess. Tidiga perenner har varit populära och snart är det dags att förså tomaterna. Men inför den stundande försäsongen ekar det tomt i lådorna i det lilla skåpet som står nedanför trappan i bibliotekets foajé.

– När vi sätter ut fröer i biblioteket försvinner de ganska snabbt. Nu är det så pass ont om dem att vi funderar på att ta bort fröbiblioteket. Vi behöver fler, säger Carina Ljung.

Hon hoppas att fröbiblioteket ska ta fart i och med att odlarsäsongen drar igång. Målet är att biblioteket ska vara självgående, vilket försvåras i dagsläget. I fröhörnan passar man på att visa upp facklitteratur om odling.

– Vi märker även bland våra utlån att intresset för odling ökar. Särskilt stort är det att odla sin egen mat.

I april har Stadsbiblioteket planerat ett trädgårdstema där Ronny Ambjörnsson kommer och berättar om sin bok "Den hemliga trädgården".