• Karin Karlsson och Magdalena Edlund med små igelkottar, tillverkade av gamla böcker. Foto: Kajsa Nilsson
  • Byrån fick tre olika sorters lådor. Foto: Kajsa Nilsson
  • Hattlampa och stolhylla. Oftast finns det bara en av varje sort. Foto: Kajsa Nilsson

Här går allt i repris

Att besöka butiken Repris är som att kliva in i en ny värld av kreativitetet. Här flödar idéerna och det ena föder det andra. Föreståndarna Magdalena Edlund och Karin Karlsson har fria händer.
Mest är det Magdalena som står för kreativiteten. Hon kan inte låta bli att inspireras av allt hon ser och går aldrig på stan för att shoppa, utan bara för att hitta ny inspiration till projekt. Karin är mer administrativt lagd och tillsammans är de en prima duo.

Socialt företag

Just nu har elva personer sysselsättning via Repris, som drivs av det sociala företaget Kooptjänst.

– De flesta som söker sig hit är intresserade av att arbeta kreativt, förklarar Karin som själv har bakgrund inom barnomsorg. Magdalena är utbildad florist men har tidigare arbetat på Ericsson och Whirlpool. Genom Kooptjänst fick de en helt ny karriär och har i dag ansvaret för hela Reprisbutiken.

– Det är som att starta eget fast inom Kooptjänst, säger Karin.

Kreativ verkstad

På övervåningen till butiken pågår den kreativa verkstaden där det målas, virkas och pysslas. Allt som säljs i butiken har passerat verkstaden. Materialet består av gamla saker och möbler som de fått till skänks.

– Det spelar ingen roll om det är slitet. Man kan alltid använda sakerna till något. Det vi får in är ofta saker som inte går att sälja eftersom de måste målas och göras i ordning, säger Magdalena som tycks ha en idé på lager till varje pinal hon kommer över.

Ett par gamla böcker blir en bokhylla med hjälp av några snören, kakelplattor blir underlägg, stolssitsar blir tavlor, en barnstol blir hatthylla och en hatt blir lampa. Här återbrukas allt.

Bord blev klocka

Marie Sundström arbetar med att färdigställa en decoupagetavla med elefantservetter på. Marie har tidigare arbetat som florist och har det rätta handlaget. Nere i butiken står en stor klocka som det märks att hon är stolt över. Den var från början ett bord. Av det finns inga tecken kvar, om man inte tittar på baksidan där en bit av två ben finns kvar som stöd så att klockan kan stå för sig själv.