• Ulrika Malmberg anordnar sångkurser för unga i sitt företag Starsmusic. Kanske är det hos henne och maken Peter som morgondagens stjärnor formas. I bakgrunden syns den röda stugan som är studio. Foto: Leif Larsson
  • Tre tjejer som lärt sig mikrofonteknik hos Ulrika och Peter Malmberg. Foto: Ulrika Malmberg

Här formas blivande musikstjärnor

Mikrofonvana, scenframträdande och sångteknik. Det är en del av det som ungdomar får lära sig hos Ulrika och Peter Malmberg i Söderköping.

– Jag tycker om att stärka barns självkänsla. De flesta som går våra kurser kan sjunga när de kommer hit även om en del är blyga. Många utvecklas enormt, speciellt efter två-tre terminer, konstaterar Ulrika.

Ulrika och maken Peter har gedigen musikbakgrund. Sedan 1997 arbetar de tillsammans med shower, produktion och artisteri. De har fått sin egen musik spelad på tre tv-stationer i USA, gjort en video i Brügge i Belgien och producerat föreställningar för ungdomar som spelats i Norrköping. Bland annat.

Spelas in i studio

Ett inslag i deras företag Starsmusic är att ge unga mellan 10 och 15 år kunnande i att sjunga och uppträda. Det sker i kurser som de håller vår och höst. Det är intensivt och pågår sju gånger 1,5 timme åt gången.

– De som deltar får välja en sololåt, i samråd med oss, som de vill lära sig. Många väljer svåra låtar. De övar, vi ger feedback och hjälper dem vidare. Vid slutet av kursen spelar vi in låten i studio och de får med sig en proffsigt gjord demo. Att ta med sig den till skolan och spela upp har blivit populärt, berättar Ulrika.

Vanligtvis arbetar Malmbergduon med två grupper med tio unga i varje. Övandet äger rum på söndagar och det är främst elever från Söderköping och Norrköping som deltar, men även andra orter i Östergötland är representerade.

– De flesta är med i flera år. Upplägget är detsamma varje gång, de övar in en låt de valt. Men när de blivit mer vana brukar de få vara kör åt varandra och även sjunga i stämmor, förtäljer Ulrika.

Ökad självtillit

I kursen får ungdomarna ständigt uppträda för de andra i gruppen. Det ger dem större självförtroende och mod att sedan våga både tala och sjunga inför andra. Exempelvis sin skolklass. Och det är precis det som Ulrika och Peter vill med sina kurser.

– Vissa gillar snabbt att sjunga inför andra medan andra tar längre tid på sig. Men alla blir bättre. Och när de ska ska sjunga för publik för första gången är många nervösa. En del vill inte men vi brukar försiktigt pusha dem. Efteråt har flera sagt att det är det roligaste de gjort, omvittnar Ulrika som själv hade prestationsångest i unga år inför scenframträdanden.

Sångkurserna kan även fungera som en bra start på ett eventuellt liv som artist.

– Några som genomfört kurser här har det gått riktigt bra för. Vill de söka in på olika musikskolor så stöttar vi dem inför auditions och liknande. Vi vill gärna hjälpa till med att slussa våra sångelever ut i livet, bedyrar Ulrika Malmberg.