• Brigitte Pettersson var en nära vän till Zarah Leander. Hon har skrivit en bok om Zarah och här är hon framför några av Leanders skivor som finns i museet i Häradshammar. Foto: Leif Larsson
  • Brigitte Pettersson och Lars-Olof Johansson med i Zarah Leander Sällskapet som sedan 2007 driver Zarah Leander-museet i Häradshammars bygdegård. Bakom dem syns en målning av Lönö där Zarah Leander bodde i 43 år. Foto: Leif Larsson
  • Zarah Leanders handskrivna lappar till väninnan Brigitte Pettersson finns i museet. Foto: Leif Larsson
  • En av Zarah Leanders scenklänningar. Foto: Leif Larsson

Här finns allt om Zarah Leander

Hon spelade in 353 skivor och var med i 17 spelfilmer. Det mesta om världsstjärnan Zarah Leanders liv kan beskådas och höras om i Zarah Leander-museet i Häradshammars bygdegård på Vikbolandet.

Museet öppnades 2007, på dagen 100 år efter att Zarah Leander föddes, och har ett digert innehåll. Besökaren möts av sång och kan sedan titta på tidningsurklipp, bilder, affischer, skivfodral, personliga tillhörigheter som handväskor, nattlinne, spelbord, kortlek, klänning, brev och inte minst de handskrivna meddelanden som Zarah lämnade till sin vän Brigitte Pettersson när de båda bodde på Lönö, elva kilometer från Häradshammar.

– Jag hittade ofta en lapp när jag steg upp på morgonen och då visste jag hur den dagen skulle bli, förtäljer Brigitte.

Det är hon som gjort museet möjligt tack vare att hon samlade på allt om och av Zarah Leander.

– Jag ville visa Zarahs saker för eftervärlden för annars skulle de bara ha kastats när jag inte är med längre. Det mesta i museet är sådant som jag samlat men en del har jag fått av väninnor, berättar hon.

Nära vän

Brigitte är tysk och följde Zarah Leanders karriär i Tyskland på 1930-talet. Hon gick på konserter och gjorde i ordning Zarahs loge.

– Zarah bad mig bli hennes sekreterare och sköta hennes tyska korrespondens. Jag tackade förstås ja, jag var ett stort fan, omvittnar Brigitte.

I många år var Brigitte Zarahs sekreterare, följeslagare och inte minst nära vän.

– Hon var snäll och generös och vid sidan av scen var hon allt annat än en diva, påpekar Brigitte.

Zarah Leander hade en lång karriär. Den började 1929 och tog slut 1978 då hon fick hjärnblödning. Hennes tredje man, Arne Hülphers, dog 1978 och Zarah levde tre år till. I 43 år bodde Zarah på Lönö och därför var det naturligt att ha museet i närbelägna Häradshammar.

Nostalgi och nyfikenhet

Många kommer till museet, både privat och via anordnade bussresor. De som bokat får sig till livs både förtäring och ett kåseri av Brigitte. Ständigt utökas samlingarna och i våras invigdes en bio där det ska visas filmklipp och snuttar från tv-program.

Museet är öppet onsdagskvällar och dagtid på lördagar under maj-augusti. I övrigt går det att ringa till museet så kan det visas även på andra tider.

Trots att Zarah Leander varit död i 33 år så håller intresset i sig om henne.

– För de äldre är det här nostalgi. De yngre är nyfikna på att få veta vem hon egentligen var. Här får man se vilken världsstjärna Zarah Leander faktiskt var, klargör Lars-Olof Johansson, ordförande i Zarah Leander-sällskapet.